Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Zorg aan huis

‘Ik kan alleen noodzakelijke zorg leveren en dan vlieg ik naar de volgende.’

9 oktober 2017, 17:58 - Niels van Nimwegen
Suggesties voor het noodplan dat de beroepsvereniging vandaag aan de politiek presenteerde. Uit een peiling blijkt dat verpleegkundigen en verzorgenden veel tijd kwijt zijn aan zaken niet direct met de patiënt te maken hebben (Bron: V&VN)

‘De verpleging is het mooiste beroep dat er is. Maar ik maak me wel zorgen over patiëntveiligheid en de werkdruk.’ Uit nieuw onderzoek van de beroepsvereniging van verpleegkundigen (V&VN) blijkt dat 48% van de verpleegkundigen vindt dat de patiëntveiligheid is afgenomen door het personeelstekort in de zorg.

Terwijl de fracties van de partijen aan de formatietafel zich over het nieuwe regeerakkoord buigen, luidt de beroepsvereniging alvast de noodklok. Volgens V&VN is een noodplan nodig om ‘onmenselijke effecten van personeelstekorten in de zorg tegen te gaan’. De beroepsvereniging baseert zich op een peiling die werd uitgevoerd onder 17.000 verpleegkundigen en verzorgenden.

Lees hier over vier knelpunten waarover wijkverpleegkundigen ons mailen

Meer dan driekwart van de verpleegkundigen merkt dat de werkdruk sterk is toegenomen. Ze geven aan dat het structurele overwerk en de gebroken diensten van invloed zijn op hun gezondheid en privéleven. Bovendien zeggen verpleegkundigen en verzorgenden dat ze zich schuldig voelen, omdat ze te kort schieten in de zorg aan patiënten. ‘Ik kan alleen de noodzakelijke zorg leveren en dan vlieg ik door naar de volgende patiënt.’

OPROEP: Wij zijn op zoek naar mensen die thuiszorg krijgen, of waarvan iemand in de omgeving thuiszorg krijgt. Hoe ervaar jij de verleende zorg en de tijd en aandacht die verpleegkundigen in de wijk hebben? Deel het met ons via demonitor@kro-ncrv.nl

Fouten

Volgens de ondervraagden zijn veel teams onderbezet, nu steeds meer zorg aan huis moet worden verleend. Hierdoor moeten cliënten langer wachten op zorg en krijgen ze te maken met veel invalkrachten, waardoor overzicht snel ontbreekt en bijvoorbeeld fouten worden gemaakt in de medicatie.

Directeur van V&VN Sonja Kersten noemt in een verklaring de resultaten ‘alarmerend’ en roept de politiek op snel actie te ondernemen. Betere arbeidsvoorwaarden moeten de zorg in ieder geval aantrekkelijk maken voor de circa 125.000 werknemers die de komende jaren nodig zijn. Daarnaast kunnen enkele concrete maatregelen al direct leiden tot meer tijd voor patiënten. Zo gaat volgens de beroepsvereniging nu veel tijd verloren aan het bijwerken van de administratie en het uitvoeren van ondersteunende taken, zoals schoonmaak van het kantoor, het bijhouden van voorraden en het aannemen van telefoontjes. Kersten: ‘Er zijn dringend nieuwe collega’s nodig. Maar er zijn ook mogelijkheden om de werkdruk morgen al te verminderen en tijd te winnen voor patiënten en bewoners. Het is heel belangrijk dat managers en bestuurders écht open staan voor de oplossingen van de werkvloer.”

In ons dossier Zorg Aan Huis schreven we de afgelopen tijd al een aantal verhalen over de werkdruk in de thuiszorg. Heb je een tip? Mail ons dan op demonitor@kro-ncrv.nl

Toon reacties
Reageer