Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Voedselverspilling

‘We verspillen een rij vrachtwagens naar Spanje en terug gevuld met goed voedsel’

19 mei 2017, 16:53 - Marjolein Schut
Teun van de Keuken (r) in gesprek met Toine Timmermans.

‘We zitten op ongeveer 1,9 tot 2,6 miljoen ton aan verspilling van voedsel per jaar in Nederland. Dat is gigantisch veel.’ Om een voorstelling te maken van die enorme hoeveelheid gebruikt Toine Timmermans, programmamanager duurzame voedselketens van Wageningen Universiteit & Research de volgende vergelijking. ‘Dat is een rij vrachtwagens naar Spanje en terug gevuld met goed voedsel.’ We komen in contact met hem voor ons dossier Voedselverspilling.

De Nederlandse overheid had jaren geleden al de doelstelling om de voedselverspilling tussen 2009 en 2015 met 20 procent terug te brengen. Timmermans: ‘Dat is niet gelukt.’ Omdat de verspilling zo groot is, en er genoeg indicaties waren dat met een aantal simpele oplossingen er zeker een kwart van de verspilling verlaagd kon worden, lag het volgens hem juist voor de hand te verwachten dat die doelstelling gehaald zou worden. Timmermans ziet veel kansen. ‘De grote vraag is: hoe gaan we de verspilling op huishoudniveau naar beneden brengen, want daar is eigenlijk nauwelijks een teruggang te zien. En daar zit het grootste probleem. Circa 40-45 procent van de verspilling zit daar.’

Supermarkten zetten steeds vaker een houdbaarheidsdatum op producten als onbewerkte groenten, en fruit. Wij leggen een paar producten met houdbaarheidsdatum aan Timmermans voor en vragen zijn mening over de noodzaak daarvan.

Houdbaarheidsdata op producten als onbewerkte groenten en fruit zijn dus vaak onnodig, omdat er zeker geen gevaar dreigt voor de voedselveiligheid als ze verouderen, zoals bijvoorbeeld bij vlees en vis wél het geval is. En het hoeft ook niet volgens de wetgeving. Onnodige data helpen in ieder geval niet om de voedselverspilling onder consumenten omlaag te brengen. Uit onderzoek voor lang houdbare producten blijkt namelijk dat Nederlandse consumenten eerder producten weggooien zodra er een datum op staat.

Een meerderheid van de consumenten weet dus niet wat het verschil is tussen THT, Tenminste Houdbaar Tot en TGT is, Te Gebruiken Tot. TGT betekent een mogelijk risico rond de voedselveiligheid, en houdt in: meteen weggooien als het over datum is. THT betekent dat ook ná de datum het product nog een tijdje houdbaar is, het is een kwaliteitsgarantie. Maar zodra er een datum op de verpakking staat, gaat het vaak meteen de vuilniszak in, ook als het lang houdbaar is.

Wie bepaalt eigenlijk of er een datum op de verpakking komt te staan? Producenten, vaak in afstemming met de supermarktketens, kiezen er zelf voor houdbaarheidsdata op verse onbewerkte producten te zetten. Volgens wetgeving zijn zij daar niet toe verplicht. De verantwoordelijkheid voor het plaatsen van een datum ligt bij de producent.

Waarom kiezen supermarkten vaak voor een houdbaarheidsdatum? Timmermans: ‘Ja dat is de trend die je ziet. Er zijn supermarkten die een gespecialiseerde AGF- medewerker (afdeling groenten en fruit, red.) hebben, maar je ziet dat er een efficiencyslag en kostenbesparing is gemaakt. Steeds meer mensen in supermarkten werken voor relatief lage loonkosten. En die hebben daar minder verstand van en kunnen dat niet beoordelen.’ Een houdbaarheidsdatum is in de praktijk dus vooral een houvast voor de medewerkers van de supermarkten.

Meer weten? Kijk zondag naar de uitzending van De Monitor over voedselverspilling op NPO2 om 22.35 uur.

Heb je een tip voor ons dossier voedselverspilling? Heb je een tip over waar ons ‘voedselafval’ naar toe gaat? Mail ons op: demonitor@kro-ncrv.nl.

Toon reacties
Reageer