Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

We zijn ook te bereiken op onze tiplijn:

035-6719794

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Voedselverspilling

Voedselverspilling: ‘Pas als we het probleem erkennen, kan het opgelost worden’

24 mei 2017, 17:26 - Eva Kiemeney

Je hebt een groot bedrijf in groente en fruit en komt dagelijks voedselverspilling tegen. Hoe ga je hiermee om? Tegen wat voor problemen loop je aan? Dit zijn vragen die we voor onze uitzending over Voedselverspilling stellen aan Michaël Wilde, duurzaamheidsmanager bij Eosta, een internationaal distributiecentrum van biologische groente en fruit.

In het artikel over Jacob Meinardi - de man die met zijn busje overgebleven voedsel bij veilingen en groothandelaren ophaalt - is te lezen over de geheimzinnigheid en terughoudendheid van bedrijven als het gaat om weggeven van producten aan sociale initiatieven. Ook voor onze uitzending over Voedselverspilling was het moeilijk om grote bedrijven bereid te vinden om mee te werken aan onze uitzending. Hoe kan dit?

Volgens Wilde heeft dat te maken met schaamte. ‘Het is toch een beetje een taboe binnen de handel, want je wil niet aan je telers laten zien dat hun producten de kliko in verdwijnen’. Een slechte zaak, volgens Wilde: ‘We moeten eerlijk zijn dat er een probleem is. Pas als je een probleem toegeeft, kun je er wat aan doen.’

Daarom is Eosta wel bereid een inkijkje te geven. Wilde neemt ons mee naar een grote hal, waar biologische groenten en fruit van over de hele wereld opgeslagen worden. De vloer is bezaaid met honderden pallets waarop kratten en dozen gestapeld zijn. Elektrische karretjes rijden met hoge vaart door de hal terwijl zij de pallets vervoeren. Werknemers in groene overalls zijn druk bezig met producten bestickeren, verpakken of controleren.

Eigen verantwoordelijkheid

Deze controle gebeurt bijvoorbeeld bij producten die retour gezonden worden door supermarkten. Wilde laat een pallet met blauwe bessen zien en legt ons uit wat het probleem is. ‘Dit is nu een voorbeeld van voedselverspilling. Deze pallet is gestuurd naar een klant, maar daar zaten wat minder goede bessen tussen. Vervolgens is deze hele pallet na 4 dagen naar ons teruggekomen, waardoor bijna alles niet meer goed is. Wij kunnen er ook niks meer mee.’

Volgens Wilde had dit voorkomen kunnen worden. ‘Die klant had zelf verantwoordelijkheid moeten nemen door uit te zoeken welke doosjes nog goed waren. Misschien zijn er nu nog wat goede doosjes die we aan Jacob Meinardi of de voedselbank kunnen geven, maar met de rest maken we niemand meer blij. En dat is zonde.’

Om te voorkomen dat Eosta een hele pallet teruggestuurd krijgt, vanwege een paar rotte producten, controleren zij zelf extra hierop. ‘Als we kunnen voorkomen dat er slechte mango’s of paprika’s in de dozen zitten, dan is de kans veel kleiner dat we een pallet terugkrijgen van een klant, waardoor we alles moeten weggooien.’

Toch moeten er veel meer stappen gezet worden om voedselverspilling tegen te gaan. ‘Niet alleen bij ons, maar in de hele keten. Neem een supermarkt: die moet niet alleen een hele pallet terugsturen omdat 1 bakje niet goed is, maar kritisch er doorheen lopen en verkopen wat nog goed is. Maar ook telers, die moeten goed kijken naar hun producten voordat ze het naar ons sturen en niet alleen hopen dat wij het wel verkopen. Zo zijn er heel veel manieren.’

‘Ik word hier heel verdrietig van,’ vertelt Wilde terwijl hij naar de onverkoopbare teruggestuurde pallet met blauwe bessen kijkt, ‘het zijn niet alleen prachtige bessen, het is ook zonde voor de teler, zonde van het plastic dat nergens voor dient en dat milieuvervuilend is. Er zijn heel veel redenen waarom dit zonde en stom is, en waarom we er alles aan moeten doen om dit te vermijden.’

Maar wat gebeurt er met voedsel dat niet meer naar de voedselbank kan? Lees het morgen!

Komende zondag bij De Monitor: deel 2 van het dossier Voedselverspilling. 22:35 uur op NPO2. Heb jij een tip voor ons over dit onderwerp? Mail naar: demonitor@kro-ncrv.nl.

Toon reacties
Reageer