Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Voedselverspilling

Oproep: Doe mee aan onze Food Battle

20 april 2017, 17:15 - Anne Mae van Tilburg
foto: ANP

42% van alle voedselverspilling vindt plaats bij de consument. Van alle partijen uit de gehele voedselketen, gooien mensen thuis veruit het grootste deel van al het voedsel in de prullenbak. We moeten met zijn allen dus een stuk minder verspillen. Voor ons dossier voedselverspilling zijn wij op zoek naar mensen die mee willen doen aan onze Food Battle, en daarmee proberen drie weken lang zoveel mogelijk voedsel te besparen.

Een beetje extra rijst in de pan gooien, boodschappen doen zonder lijstje, en producten over de THT (Tenminste Houdbaar Tot)-datum meteen weggooien: het lijken misschien kleine dingen die je onbewust doet, maar het is wel gedrag wat grote gevolgen heeft voor de hoeveelheid voedsel dat je verspilt. Veel mensen zijn zich ervan bewust dat voedselverspilling slecht is, maar passen hun gedrag toch niet aan. En dat is zichtbaar, want de voedselverspilling van de consument wordt maar niet minder. Individueel gedrag lijkt misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar uiteindelijk moeten consumenten hun gedrag veranderen om de grote wereldwijde voedselverspilling terug te brengen.

Food Battle

Toine Timmermans, onderzoeker naar voedselverspilling van de Wageningen Universiteit, erkent dat het gedrag van de consument erg moeilijk is te veranderen. Maar bepaalde experimenten laten zien dat het houden van een Food Battle, een strijd waarbij mensen onderling proberen zomin mogelijk eten weg te gooien, wel kan bijdragen aan het veranderen van het verspillingsgedrag van mensen thuis. ‘Wanneer mensen drie weken lang precies bijhouden hoeveel voedsel ze wegdoen, schrikken ze vaak erg van de hoeveelheid voedsel dat ze verspillen. Door de ontwikkeling van bewustzijn, verspillen mensen aan het einde van de Food Battle 25 tot 40 procent minder voedsel.’

Wij willen daarom ook een Food Battle organiseren. Daarvoor zijn we op zoek naar mensen die voor ons willen bijhouden hoeveel voedsel ze weggooien, en dat willen filmen (gewoon op je telefoon). Samen strijden jullie dan om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Doe je mee? Mail naar demonitor@kro-ncrv.nl.

Toon reacties
Reageer