Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Voedselverspilling

Nieuw dossier: voedselverspilling

14 april 2017, 15:28 - Miranda Grit
bron: ANP


Ieder van ons verspilt elk jaar 50 kilo voedsel, goed eten dat zo in de vuilnisbak verdwijnt. Wereldwijd gaat naar schatting een derde van voor mensen bedoeld voedsel verloren. Een gigantische hoeveelheid waarmee we in één klap de honger uit de wereld zouden kunnen helpen. Maar de strijd tegen de voedselverspilling faalt.

We blijven op grote schaal goed voedsel weggooien ondanks alle afspraken die er wereldwijd gemaakt zijn. De Verenigde Naties willen dat in 2030 de voedselverspilling met 50% verminderd is. Ook de Europese Unie en onze eigen nationale overheid heeft doelen gesteld om de verspilling tegen te gaan. Zo heeft de minister van Landbouw al in 2009 besloten dat de voedselverspilling in 2015 met 20% moest zijn teruggedrongen. Ondanks alle goede bedoelingen en inspanningen is dit niet gelukt. Sterker nog: de voedselverspilling is in Nederland al die jaren nauwelijks gedaald .

Consument grootste voedselverspiller

Voedselverspilling is overal: bij de oogst, bij productie, tijdens opslag en transport, in supermarkten en horeca, maar vooral bij de consumenten. Het is zelfs zo dat de helft van alle verspilling gebeurt bij mensen thuis. Dit is volgens het voedingscentrum de top 10 van meest weggegooide etensresten:

top 10_0.jpg

Gedrag

Het gedrag van consumenten is ook volgens onderzoekers van de Wageningen Universiteit een niet te onderschatten factor van betekenis. Volgens hen zou het haalbaar moeten zijn om de voedselverspilling per persoon met 25 kilo terug te dringen juist door mensen bewuster te maken van wat ze weggooien en de gevolgen daarvan. Want voedselverspilling kost niet alleen heel veel geld, zo’n 150 euro per persoon per jaar, maar het is ook nog eens milieuonvriendelijk en de verspilling hier heeft een negatief effect op de beschikbaarheid van voedsel voor anderen.

Oproep

Wat moeten we doen om de voedselverspilling tegen te gaan, zie jij waar het fout gaat? Waar wordt het meeste voedsel verspild en wat moeten we eraan doen? Tip ons op demonitor@kro-ncrv.nl Want je weet ons onderzoek begint bij jou!

Toon reacties
Reageer