Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Voedselverspilling

'Lang Houdbaar in plaats van een THT-datum leidt tot 31% minder voedselverspilling’

11 mei 2017, 0:13 - Anne Mae van Tilburg
foto: ANP

Tenminste houdbaar tot, het beste te gebruiken voor, tenminste te gebruiken tot, beste kwaliteit tot: Weet jij waar al deze houdbaarheidsdata precies voor staan? Zo niet, dan ben je niet de enige, want veel mensen verwarren de verschillende datavermeldingen op de verpakkingen van eten. Eten wat nog eetbaar was verdwijnt daarmee in de afvalbak, terwijl dat niet altijd had gehoeven. Tijd voor andere labels dus, want dat leidt tot minder voedselverspilling, stellen ook onderzoekers van de Wageningen University & Research. We spreken hen voor ons dossier Voedselverspilling.

Eten en drinken met een TGT-datum (te gebruiken tot) kun je niet meer consumeren als de datum is verstreken. Dit zijn producten zoals vlees, vis en melk. Bij een THT-datum (tenminste houdbaar tot) is dit anders. Voedsel waar dit op staat, kan je vaak nog prima eten na de aangegeven datum, mits je je ogen en neus gebruikt. De datum is hier alleen een advies. Als de uitleg bekend is, lijkt het vrij duidelijk. Maar veel mensen zijn hier niet van op de hoogte, en worden hier niet genoeg over geïnformeerd door hun supermarkt. Ze zien daarom niet altijd het verschil tussen de THT- en TGT-datum, waardoor er onnodig veel voedsel verspild wordt.

Experiment

Wageningen University & Research startte een onderzoek naar de invloed van verschillende houdbaarheidslabels op het weggooigedrag van mensen. De onderzoekers hielden een experiment waarbij mensen in een voorraadkast producten die lang houdbaar zijn zoals rijst en pasta moesten weggooien als zij dachten dat het niet meer goed was. En ze kregen verschillende houdbaarheids-labels voorgeschoteld. Een opvallende uitkomst van het onderzoek was dat wanneer mensen het label ‘lang houdbaar’ op een product zagen staan, ze 31% minder voedsel ervan weggooiden dan wanneer ze een THT-datum zagen staan. Een fors verschil dus.

Je denkt nu waarschijnlijk dat de THT-datum zo snel mogelijk vervangen moet worden door ‘Lang Houdbaar’, maar toch pleiten de onderzoekers daar niet meteen voor. Onderzoeker Toine Timmermans van Wageningen University & Research vertelt: ‘Mensen willen houvast. Een product waar alleen ‘Lang Houdbaar’ opstaat geeft veel onzekerheid. Dit kan ertoe leiden dat mensen hun gedrag veranderen en juist meer gaan weggooien. Alleen een label veranderen heeft geen zin, je moet consumenten ook voorlichten. Je kan alleen ‘Lang Houdbaar’ gebruiken als je mensen ook vertelt hoe je het moet bewaren. Noteer bijvoorbeeld dat ze hun producten op een koele en droge plek moeten leggen. Zo vertrouwen mensen ook daadwerkelijk dat ze hun producten nog kunnen eten, en zullen ze het langer bewaren.’

Staatssecretaris

Het onderzoek vond plaats in opdracht van staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. Hij vindt dat consumenten goed voorgelicht moeten worden, maar is ook al langer van mening is dat er op minder producten een THT-datum moet staan. Nu worden veel producenten door Europese regelgeving verplicht om een datum op het etiket te zetten, om de voedselveiligheid te waarborgen. Alleen producten die op de zogeheten Annex-lijst staan hoeven niet verplicht een houdbaarheidsdatum te hebben. Nu zijn dat producten zoals groente en fruit, maar Van Dam pleit ervoor om ook producten zoals pasta en rijst op die lijst te zetten. Dat is alleen niet zo simpel, vertelt Timmermans: ‘Daarvoor moet een verzoek worden ingediend in Brussel. Nederland moet andere landen als bondgenoot vinden en moet meer bewijzen waarom het goed is om die producten op die lijst te krijgen. Zo’n onderzoek als wij hebben gedaan is echt niet genoeg. Het kan dus nog lang duren voordat er op minder producten verplicht een houdbaarheidsdatum staat.’

Tips

Heb jij tips voor ons onderzoek naar voedselverspilling? Laat het ons weten en mail naar demonitor@kro-ncrv.nl.

Toon reacties
Reageer