Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

We zijn ook te bereiken op onze tiplijn:

035-6719794

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Voedselverspilling

Hoe oud brood een tweede leven krijgt…als vers brood

27 mei 2017, 9:00 - Eva Kiemeney
Peter Weegels legt Teun uit hoe oud brood wordt gebruikt om vers brood te bakken

70 miljoen broden belanden jaarlijks in de prullenbak. 70 miljoen broden die eigenlijk beter opgegeten kunnen worden. ‘Zonde!,’ vindt Peter Weegels, directeur van European Bakery Innovation Centre, een onderzoeksinstituut dat innovatieve oplossingen bedenkt voor de bakkerijsector. Daarom bedacht hij een oplossing: vers brood gemaakt van oude broodresten.

Consumenten, bakkers en supermarkten verkwisten voor bijna 70 miljoen euro aan brood. Dat is niet alleen zonde van het geld, maar ook van alle energie en grondstoffen die erin gestopt zijn om deze broden te maken. ‘Dat vind ik zonde. Daarom hebben we gekeken op wat voor manier we slimmer met oud brood kunnen omgaan,’ aldus Weegels. En die heeft hij gevonden. Maar even terug, wat gebeurde er eerst met het oude brood?

Brood dat niet meer verkocht wordt in de winkel, niet goed gebakken is of kapot gesneden is, wordt nu vaak verwerkt tot veevoer. Ook al is dit beter dan weggooien of vergisten, Weegels ziet een andere manier om het oude brood slimmer te hergebruiken. ‘Als je van oud brood een grondstof maakt, dus een nieuw ingrediënt, dan kun je er voedsel voor voedsel van maken in plaats van voedsel voor veevoer.’

Het geheim van de chef

Hoe maak je nu precies vers brood van oud brood? Weegels legt het ons uit, terwijl hij het proces in het klein laat zien. ‘We verkruimelen het oude brood. Daar doen we water bij en een zogenoemde starter. De starter is een substantie die bestaat uit bacteriën, gist en een klein beetje suiker. Dit mengsel laten we dan een nacht staan, waardoor het oude brood wordt vergist. Het papje dat overblijft kan weer worden toegevoegd aan het deeg voor het nieuwe brood: een vijfde van het recept kan vervangen worden door dit papje.’ Op deze manier wordt het proces dus circulair: het afval dat ontstaat, wordt weer teruggebracht naar hetzelfde product.’

Wat levert het op? Volgens Weegels zou op deze manier ongeveer een derde van het brood hergebruikt kunnen worden. Omgerekend naar het totaal aantal broden dat jaarlijks weggegooid wordt, kunnen hierdoor 23 miljoen broden bespaard worden. Daarmee lijkt dit initiatief verspilling van brood voor een groot deel in te kunnen perken.

Frustrerend

Op grote schaal invoeren, zou je zeggen. Maar die vlieger gaat helaas niet op. Ondanks dat Weegels met zijn onderzoeksinstituut heeft laten zien dat het mogelijk is kwalitatief goed brood te maken van oud brood, lukt het hem niet om dit initiatief verder van de grond te krijgen.

‘Om te kijken of dit ook in de praktijk werkt, wilden wij samenwerken met 100 supermarkten en 1 grote bakkerij. Daar is heel veel geld en ondersteuning voor nodig van de overheid, maar dat hebben wij helaas niet gekregen.’ Voor Weegels is het ontbreken van deze subsidie frustrerend. ‘Als je ziet dat er subsidie gaat naar biogas en fossiele energie, dan is het jammer dat we dit zetje niet hebben gekregen.’

Hoe zit het eigenlijk met subsidiëring door de overheid? Waarom wordt biogas wel gesubsidieerd en initiatieven zoals die van Weegels niet? Wij vroegen staatssecretaris van Economische Zaken Martijn Van Dam om uitleg. Lees het morgen bij De Monitor.

Komende zondag bij De Monitor: deel 2 van het dossier Voedselverspilling. 22:35 uur op NPO2. Heb jij een tip voor ons over dit onderwerp? Mail naar: demonitor@kro-ncrv.nl.

Toon reacties
Reageer