Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

We zijn ook te bereiken op onze tiplijn:

035-6719794

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Voedselverspilling

Hoe bier van piepers en brood van bier wordt gemaakt

13 mei 2017, 15:00 - Eva Kiemeney
Bron: Pieperbier

In ons onderzoek naar Voedselverspilling komen we bijzondere producten tegen. Neem bijvoorbeeld Pieper bier en Brouwbrood. Dit zijn nieuwe initiatieven gelanceerd in de strijd tegen voedselverspilling. Op deze manier wordt geprobeerd de consument - de grootste verspiller in de voedselketen - bewust te maken van voedselverspilling.

Speciaalbieren zijn behoorlijk in opkomst en daarmee ook kleine lokale brouwerijen, die als paddestoelen uit de grond schieten. Een speciaalbiertje onderscheidt zich door smaak en dus zijn unieke ingrediënten - naast het gebruikelijke graan, hop, gist en water - essentieel. Een kleine zoektocht door verschillende bierkaarten leert mij dat ingrediënten zoals caramel, chocola, grapefruit of vlierbloesem niet ongebruikelijk zijn in de wondere wereld van de speciaalbieren.

Pieper bier

Sinds vorig jaar zijn ook aardappelen aan deze lijst toegevoegd. Het zogenoemde Pieper bier is een initiatief van het Amsterdamse restaurant Instock en Brouwerij Troost waardoor duizenden aardappelen worden gered van de afvalbak. Na de inmiddels 16.000 liter gebrouwen Pieper bier, staat de teller nu al op ongeveer 1600 kilo verwerkte aardappelen.

‘Nederlanders zijn aardappeleters, maar toch wordt er jaarlijks zo’n 341 miljoen kilo aardappelen weggegooid. Dat vinden wij zonde,’ aldus Selma Seddik, mede-oprichtster van Instock. De aardappelen worden bijvoorbeeld ‘gered’ bij bedrijven die aardappelen van een verpakking voorzien, voordat deze aan de supermarkt geleverd worden. Een groot deel van de productie valt namelijk buiten de boot. Waarom? Omdat de piepers misvormd, te klein of juist te groot zijn. Maar door dit initiatief krijgen deze buitenbeentjes weer waarde.

Hoe maak je nu bier van aardappelen? Volgens Jorrit, brouwer bij Brouwerij Troost, vervang je een deel van de mout - gedroogd graan - door aardappelen. ‘Er zit veel zetmeel in aardappelen. In zetmeel zitten weer suikers die zich omzetten naar alcohol tijdens het brouwproces.’

BB_partners.jpg Bron: Brouwbrood

Brouwbrood

De cirkel is rond, zou je zeggen: voor de afvalbak bestemde aardappelen worden hergebruikt en zo weer geschikt gemaakt voor menselijke consumptie. Alle tijd, liefde, energie en geld die in dit knolgewas is gestoken, is toch niet voor niets geweest. Maar ook bij dit brouwproces blijft er een reststroom over, namelijk bierbostel. Bierbostel, wellicht niet het meest gebruikte woord van de doorsnee bierdrinker, bestaat uit uitgelekte granen. Bij één keer brouwen blijft ongeveer 500 kg bierbostel over.

Vooral lokale brouwerijen hebben moeite met het kwijtraken van deze reststroom. De meeste grote bierbrouwerijen verkopen hun reststroom aan diervoederbedrijven, maar de reststroom bij lokale brouwerijen is vaak te klein, waardoor zij het niet kwijt kunnen.

Weggooien is ook zonde, dus bedachten studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) een oplossing, namelijk Brouwbrood: brood gemaakt van bierbostel. ‘In brood zagen we een link met de brouwerij: naast het gebruik van dezelfde basisingrediënten (graan, water en gist) is een lekker broodmandje heerlijk bij een bijzonder biertje. Een perfecte combinatie,’ zo vertelt Laila Blömer, mede-oprichtster van Brouwbrood.

Geheel in lijn met hun duurzame ideologie halen zij bierbostel per bakfiets op bij de Amsterdamse Brouwerij Oedipus. Daarna wordt de route vervolgd naar de bakkerij waar het brood - bestaande uit 30% bierbostel en 70% volkorenmeel - wordt gebakken en verkocht. Het hele productieproces gebeurt op lokaal niveau, om alles zo duurzaam mogelijk te maken.

Ken jij nog meer producten waarbij reststromen worden gebruikt? Tip ons! Mailen kan naar demonitor@kro-ncrv.nl.

Toon reacties
Reageer