Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

We zijn ook te bereiken op onze tiplijn:

035-6719794

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Voedselverspilling

Bij De Verspillingsfabriek krijgt overtollig voedsel een tweede leven

18 mei 2017, 17:20 - Marjolein Schut
Bob Hutten, directeur van De Verspillingsfabriek

De naam zegt het al. De Verspillingsfabriek in het Brabantse Veghel verwerkt overtollig voedsel en maakt daar bijvoorbeeld sauzen en soepen van. Directeur Bob Hutten startte dit initiatief in 2016 en zijn fabriek verwerkt inmiddels tonnen voedsel van telers, groenteverwerkers, hamburgerketens en andere aanbieders tot hoogwaardige nieuwe producten. ‘Aan animo van reststromen voedsel geen gebrek,’ vertelt Hutten, die omkomt in het aangeboden voedsel. We komen met hem in contact voor ons dossier Voedselverspilling.

De ambitie van Hutten is om zo’n 100 ton overtollig voedsel per week te verwerken tot soepen, sauzen, stoofschotels, appelcompote en goulash. De producten van De Verspillingsfabriek moeten daarna hun weg vinden naar supermarkten, bedrijfsrestaurants, ziekenhuizen en verzorgingsflats. Maar er zijn nog wel wat hobbels te nemen. ‘De inkopers van supermarkten staan nog niet allemaal in de rij om de producten van De Verspillingsfabriek af te nemen.’

Hutten was cateraar voordat hij dit initiatief startte. Voedselverspilling en duurzaamheid houden hem al langere tijd bezig als hij begint met De Verspillingsfabriek. Uit het hele land komen inmiddels overtollige tomaten, uien, paprika’s, broccoli, courgettes en aardappelen. Verse producten waar niets aan de smaak mankeert, maar die bijvoorbeeld afwijkend zijn qua vorm of kleur. Ook groenten die per ongeluk te klein gesneden zijn, komen bij hem terecht.

We zijn op een doordeweekse dag in de Verspillingsfabriek. Hutten laat ons zien wat hij allemaal die dag aan reststromen heeft binnen gekregen.

‘Schrijnend’, vindt Hutten het dat veel voedsel dat iets afwijkt van de norm niet wordt verkocht.‘We moeten met elkaar leren dat deze (tweede, red.) kwaliteit paprika’s nog steeds van een hele goede kwaliteit is en dan betalen we er maar iets minder voor, maar we gooien hem niet weg! Er leiden een miljard mensen honger en we hebben er met elkaar gewoon voor te zorgen dat wij ook die tweede kwaliteit gaan eten. Of dat we ze gaan verwerken tot soepen of ragouts. Het maakt niet uit wat we er mee doen, maar we hebben gewoon er voor te zorgen dat we dit kunnen eten.’

De meeste consumenten willen alleen de beste kwaliteit producten kopen, de klasse 1-producten. ‘Dat komt door ons perfectie-denken. We denken dat alles precies díe grootte moet hebben, precies díe kwaliteit moet hebben. Het moet gewoon allemaal top, top, top zijn. Ja en voedsel is niet allemaal top. Als je zelf voedsel hebt in een moestuin dan zie je dat ook.’

Op termijn zou De Verspillingsfabriek wat Hutten betreft eigenlijk overbodig moeten zijn en moeten voedselproducenten hun eigen reststromen verwerken tot andere producten. ‘Wat er nu in ieder geval gebeurt, is dat bedrijven die reststromen niet verwerken omdat het te duur is om daar weer producten van te maken. En daar hebben ze ook niet direct de markt voor.’

Meer weten? Kijk zondag naar de uitzending van De Monitor over voedselverspilling op NPO2 om 22.35 uur.

Heb je een tip voor ons dossier voedselverspilling? Heb je een tip waar ons ‘voedselafval’ naar toe gaat? Mail ons naar demonitor@kro-ncrv.nl.

Toon reacties
Reageer