Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Voedselverspilling

Albert Heijn: ‘We willen voedselverspilling terugdringen’

28 mei 2017, 13:52 - Daan Jansen

Het is een indrukwekkend beeld dat aan ons voorbijtrekt in het grootste van de 4 retourencentra van Albert Heijn. Kratten vol onverkocht voedsel uit 350 filialen wordt op een lopende band gegooid en gaat een vrachtwagen in. Brood, groente, fruit, kant en klaar maaltijden, alles komt voorbij. Voor het dossier Voedselverspilling laat Albert Heijn hun meest kwetsbare kant zien, daar waar eten afgevoerd wordt naar de afvalverwerker. De supermarktgigant zegt dat ze er zoveel mogelijk aan doen om het weggooien van voedsel terug te dringen.

‘Krat, na krat, na krat voedsel komt hier binnen, kijk, hup, gaat gewoon zo allemaal weg! Jij bent verantwoordelijk voor duurzaamheid, je bent tegen voedselverspilling, dat moet toch een doorn in het oog zijn voor jou?’ Vol verbazing over de grote stroom voedsel dat naar de afvalverwerker afgevoerd wordt, interviewt presentator Teun van de Keuken de manager duurzaamheid van de Albert Heijn. Ze kan het alleen maar met hem eens zijn. ‘Dat is het zeker, daarom maken we ons er ook hard voor hoe we dit een betere bestemming kunnen geven,’ zegt Liliane van Heteren terwijl ze een zoveelste krat voedsel nastaart.

Toegeven

We hebben lang gezocht naar een bedrijf dat ons de dilemma’s rond het thema voedselverspilling wil laten zien. Bij veel bedrijven, zoals Jumbo en Unilever, zijn we niet welkom om een kijkje in de keuken, of beter gezegd afvalbak, te nemen. Het feit dat goed voedsel weggegooid wordt, is geen fraai gezicht en al helemaal niet als het om veel kilo’s gaat. Bedrijven weten dat het een probleem is, maar laten het niet graag zien. Een enkeling zet de deuren voor ons open, zoals een distributeur van biologische groente en fruit. ‘We moeten eerlijk zijn dat er een probleem is. Pas als je een probleem toegeeft, kun je er wat aan doen,’ zegt Michaël Wilde van voedseldistributeur Eosta.

Na hoog overleg zijn we dus ook welkom bij één van de grootste spelers in Nederland: Albert Heijn. Sinds een paar jaar staat voedselverspilling hoog op de agenda. Hoewel de supermarktketen ‘slechts’ 1,2% weggooide van alles wat er ingekocht werd, verspilde de grootgrutter vorig jaar ongeveer 8 kilo per klant. Met een marktaandeel van 35% levert dat miljoenen kilo’s voedselafval op.

Ingevroren vlees

Om een deel van dat voedsel een betere bestemming te geven, wordt er steeds uitgebreider samengewerkt met de voedselbank. ‘Hier staat de vriezer. Hier zit vlees in met de laatste dag code,’ legt Liliane van Heteren namens Albert Heijn uit in het magazijn van een filiaal in Zaandam. ‘Als we dat vlees niet verkocht hebben, dan vriezen we dat in en gaat er een sticker op. Dan weten we dat het naar de voedselbank kan. De voedselbank haalt het één keer per week bij ons op. De cliënten van de voedselbank kunnen dat zelf ontdooien en dan op de dag dat het ontdooid is, moeten ze het op dezelfde dag eten.’

Steeds meer voedsel gaat via de achterkant van de Albert Heijn-winkels naar de voedselbank. Toch gaat het slechts om 2% van het voedsel dat Albert Heijn niet heeft kunnen verkopen. 20% wordt omgezet in veevoer en verreweg het meeste (78%) gaat naar een afvalverwerker.

Via 4 retourencentra wordt het overtollige voedsel verzameld en weggesluisd. Van zes uur ‘s ochtends tot elf uur ‘s avonds worden kratten met voedsel op een lopende band gegooid. Veel van het eten dat we voorbij zien komen, lijkt nog prima te eten.

Teun: ‘Dit is wel een heftig beeld. Deze mijnheer gooit eigenlijk non-stop hier gewoon voeding neer. Dan denk ik van: wat is er mis met het systeem of met onze wereld, dat dit hier gewoon allemaal gewoon zo weggaat? Dit is toch heel verdrietig?’

Liliane van Heteren: ‘Dit is heel verdrietig. Daarom moeten we ook kijken hoe we nog veel meer voedsel kunnen redden.’

‘Ja, want 2 procent naar de voedselbank is natuurlijk mooi, maar dat betekent gewoon dat er ook heel veel wat voor menselijke consumptie bedoeld is, gewoon weggaat. Dat kan toch van niemand de bedoeling zijn?’

‘Ja, inderdaad. Het eten dat over is, komt met grote volumes. We moeten gaan kijken hoe we zulke grote volumes kunnen verwerken. Je ziet, het zit het in een zakje. Het moet uitgepakt worden, het moet gesneden worden. Hoe ga je dat doen? Wat zijn de kosten? Hoe zorg je dat het voedsel veilig is, en waar gaat het heen, wie zijn je afnemers?’

‘En het is dus makkelijker om het gewoon zo in één keer weg te gooien?’

‘Nou, op dit moment is het zoals het nu gebeurt. Dit is inderdaad heel complex hoe je dit op een goede manier doet en welke producten je daar dan voor gaat gebruiken.’

‘En dan wordt goed voedsel eigenlijk heel snel afval?’

‘Ja, het wordt dan inderdaad afval en wordt het weer verwerkt.’

‘Zonde!’

‘Heel erg zonde.’

Doelstelling

Om iedereen in het bedrijf bij te laten dragen aan het terugdringen van de voedselverspilling, zijn er duidelijk doelstellingen geformulleerd. ‘Dit jaar hebben we ons als doel gesteld dat we 5% minder willen verspillen,’ aldus Van Heteren. Ze heeft er vertrouwen in het doel gehaald gaat worden. ‘Dat gaat lukken. Zeker weten.’

Kijk vanavond naar de uitzending over voedselverspilling door bedrijven. 22:35 uur, NPO 2. Heb jij een tip voor ons over dit onderwerp? Mail naar: demonitor@kro-ncrv.nl.

Toon reacties
Reageer