Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Verwarde mensen

Te kort aan beveiligde GGZ-bedden voor gevaarlijke psychiatrische patiënten

7 oktober 2017, 9:02 - Anne de Blok
Still uit onze uitzending van aanstaande zondag

In Nederland is een tekort aan beveiligde GGZ-bedden voor mensen met verward, gevaarlijk en agressief gedrag. Alleen al in Rotterdam gaat het om tientallen plekken. Hierdoor is het vaak wachten op incidenten, zo vertellen verschillende bronnen in onze uitzending aankomende zondag.

Topambtenaar Rein Jan Hoekstra, die twee jaar geleden een vernietigend rapport schreef in zaak Bart van U. (de moordenaar van oud-minister Els Borst) verwijt de politiek een gebrek aan urgentie. De zorg bij agressieve patiënten met een psychiatrische stoornis is volgens hem in twee jaar tijd onvoldoende verbeterd. ‘Als je als overheidsinstantie weet dat iemand verward en gevaarlijk is, dan moet je al het mogelijke te doen om te zorgen dat deze man of vrouw geen levens bedreigt.’ Dat gebeurt volgens Hoekstra nu niet. ‘De urgentie ebt weg,’ meent Hoekstra, ‘terwijl je juist voor verwarde en gevaarlijke mensen een sluitend systeem nodig hebt. Het gaat om het leven van mensen.’

Veiligheid van onze samenleving in het geding

Het gaat naar schatting om 3000 tot 5000 psychiatrische patiënten in onze samenleving die zonder de juiste hulp een gevaar kunnen zijn voor hun omgeving. Onderzoeksbureau AEF constateerde dit voorjaar dat juist deze groep patiënten tussen wal en schip dreigen te vallen doordat er op dit moment 26 problemen in de geestelijke gezondheidszorg zijn. ‘Niet alleen de geestelijke gezondheid van betrokkenen zelf komt daardoor in het geding, maar ook de veiligheid van onze samenleving’, aldus het rapport.

Instellingen weigeren met grote regelmaat gevaarlijke ggz-patiënten

Het tekort aan beveiligde GGZ-bedden buiten het strafrechtelijk kader wordt gezien als het grootste probleem. Uit een rondvraag blijkt dat instellingen ‘met grote regelmaat’ verwarde mensen met gevaarlijk gedrag weigeren. Sommige instellingen zelfs ‘meerdere keren per week’. Het gevolg daarvan is dat deze mensen verblijven ‘op verkeerde afdelingen’ of zelfs ‘niet opgenomen worden’ omdat er geen beveiligd bed beschikbaar voor hen is. Hierdoor is het vaak wachten op incidenten, zo vertellen verschillende bronnen in onze uitzending aankomende zondag. Alleen als een verward persoon door een strafrechter veroordeeld is, moet hij echt opgenomen worden.

Onduidelijk is alleen om hóeveel ontbrekende bedden het precies gaat. Een vervolgonderzoek wordt ingesteld om tot een zogenaamde ‘veldnorm’ te komen waaruit moet blijken wat het capaciteitstekort is. Deze veldnorm is pas in de loop van 2018 klaar. Tot die tijd moet het probleem opgelost worden met overleg in de regio, meent staatssecretaris Dijkhoff.

Grote frustratie bij burgemeesters

Burgemeesters geven, net als Hoekstra, in onze uitzending aan dat oplossingen nu te lang op zich laten wachten. Zij worden geconfronteerd met schrijnende gevallen waarmee zij niks kunnen. Deze zomer had Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden, zelfs een dode te betreuren in zijn stad. Crone: ‘Hier heeft psychiatrisch patient zelfs zijn moeder vermoord. En dat is een dramatische situatie. We wisten allemaal: misschien gaat hij dat wel doen want hij had dat ooit geroepen, maar je weet het natuurlijk nooit. Maar ook hier had ik liever van tevoren met de psychiatrie met de zorginstellingen een betere begeleiding geregeld voor de moordenaar, voor de familie.’

Kijk onze uitzending aanstaande zondag om 22.35 uur op NPO2.

Toon reacties
Reageer