Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Verkeersveiligheid

Tipgever verkeersveiligheid: ‘Joop is de dupe geworden van het wanbeleid van de gemeente’

24 maart 2017, 8:30 - Yvonne Verkaik
Herman vertelt over vriend Joop die verongelukte op fietsoversteek Haarlem

Al vanaf 2010 waarschuwt Joop Teunisse voor een gevaarlijke fietsoversteek op de Schipholweg in Haarlem. En precies op dat punt komt hij zes jaar later zelf om het leven bij een noodlottig verkeersongeval. Herman Wijkhuisen was bevriend met Joop en ze voerden samen een jarenlange strijd voor het verwijderen van de fietsoversteek. Teunisse: ‘Joop is de dupe geworden van het wanbeleid van de gemeente.’

In het dossier Verkeersveiligheid berichtten we al eerder over de zorgen die er zijn bij raadsleden, bewoners en gebruikers van diezelfde fietsoversteek. Automobilisten zouden regelmatig te hard rijden en de stoplichten het hoofd zien, zo vertellen verschillende tipgevers ons.

Lerares Eva van der Meulen werd vijf jaar geleden ook aangereden op de fietsoversteek toen ze op weg was naar het Haarlem College: ‘Ik vind het echt heel erg dat er na mijn ongeluk bijna niets is veranderd aan die verkeerssituatie. En er uiteindelijk iemand is overleden op datzelfde punt,’ refereert ze naar het ongeluk van Joop.

Wijkhuisen vindt dat de gemeente de klachten van buurtbewoners niet serieus neemt: ‘Zelfs na Joop zijn dood is er niets gebeurd. Ja, ze hebben de strepen op de weg wat breder gemaakt, dat moet dan ongelukken voorkomen. Dat is toch ongehoord!’Reactie gemeente Haarlem
De gemeente Haarlem wil niet uitgebreid ingaan op het ongeluk van Joop Teunisse, omdat het politieonderzoek nog loopt. Ze laten ons wel weten:

‘We vinden het heel erg dat een betrokken en geliefd Haarlemmer om het leven is gekomen bij dit verkeersongeval’

Omdat na het ongeluk van Joop Teunisse wel meer meldingen binnenkomen van onveilige verkeerssituaties heeft de gemeente besloten om op korte termijn maatregelen te nemen. De wens van Herman Wijkhuisen om de fietsoversteek te verwijderen zou volgens de gemeente Haarlem de situatie ook onveiliger kunnen maken.

‘De oversteek weghalen zou betekenen dat er geen geregelde oversteek meer zou zijn voor de vele scholieren. De vrees is dat zij toch zullen oversteken op deze plek maar dan zonder geregelde oversteek dus minder veilig,’ aldus de woordvoerder van de gemeente Haarlem.

Desalniettemin onderzoekt de gemeente of de oversteek toch weg kan. Als dat om veiligheidsredenen niet kan dan is er volgens hen geld gereserveerd voor aanpassing van de bestaande oversteek.

Uitzending Verkeersveiligheid
Zondag 26 maart zie je in onze uitzending meer over het verhaal van Joop Teunisse. Wij onderzochten wat de rol van gemeenten is bij het voorkomen onveilige verkeerssituaties? Kijk zondag naar De Monitor op NPO2, om 22:45 uur. Ook een tip? demonitor@kro-ncrv.nl

Toon reacties
Reageer