Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Verkeersveiligheid

Tipgever over beruchte weg in Eindhoven: ‘Het is afwachten wanneer het echt misgaat’

22 februari 2017, 16:22 - Saskia Adriaens
Hoe de bewoners graag de Boschdijk in Eindhoven zouden zien

‘Wij gaan door tot de hele Boschdijk wordt aangepakt,’ schrijft tipgever Bernice Kamphuis uit Eindhoven ons. Nadat wij ons dossier verkeersveiligheid openen, stromen de tips binnen. Opvallend is dat veel burgers zeggen dat ze proberen een in hun ogen onveilige verkeerssituatie aan te kaarten bij hun gemeente, maar dat daar vervolgens weinig mee gebeurt. Volgens Kamphuis is dit ook het geval in Eindhoven, waar zij strijden voor een veiligere Boschdijk.

‘De Boschdijk is een hele gevaarlijke tweebaansweg zonder binnenberm waar je met geen mogelijkheid veilig kunt oversteken’, zegt Kamphuis als we haar bellen naar aanleiding van haar mail. Sinds een paar weken is Kamphuis samen met haar vriend en PvdA’er Jan Hopstaken begonnen met een burgerinitiatief voor een veiligere Boschdijk. Ze hebben een Facebookpagina ‘Herinrichting Boschdijk’ geopend, wat al door bijna 200 mensen geliket is. Daarnaast willen ze 250 handtekeningen verzamelen zodat ze een petitie kunnen indienen. Binnenkort gaat Kamphuis met enkele buurtbewoners flyeren om aan het minimale aantal te komen.

Te weinig veilige oversteekplaatsen

Op zwart-wit foto’s van bewoners die hun hele leven al in de buurt van de Boschdijk wonen, zien we dat deze straat ooit een pittoreske weg was. In 1802 aangelegd en omringd door oude bomen, winkels, cafeetjes en zelfs een bioscoop. De Boschdijk is nu een verbindingsweg tussen de ring en het centrum van Eindhoven en nodigt volgens Kamphuis uit tot te hard rijden. ‘Er zijn helemaal geen 50 kilometer- bordjes en de meeste mensen die ik spreek denken ook dat je hier 70 mag rijden.’ Maar volgens Kamphuis is het grootste gevaar dat er maar twee veilige oversteekplaatsen zijn terwijl de Boschdijk zo lang is. ‘Er wonen zo’n 8000 mensen om deze weg heen. Die moeten hier dus dagelijks overheen. Om naar de Jumbo te gaan, naar de zaterdagmarkt, naar de Kruisstraat of de Strijp of naar 1 van de 2 scholen aan de overkant van de weg.’

Sinds tweeënhalf jaar wonen Kamphuis en haar vriend in een zijstraat van de Boschdijk in de wijk Hemelrijken. Met veel plezier, maar met als grote bron van frustratie de onveilige verkeerssituatie bij hen om de hoek waar ze dagelijks mee te maken hebben. Toen zij er onlangs achterkwamen dat de aanpak van de Boschdijk inmiddels op plek 16 staat van de 17 aan te pakken wegen in Eindhoven, besloot ze actief stappen te ondernemen. ‘Blijkbaar moeten we als bewoners hard aan de bel trekken anders gebeurt er echt niks.’

Beleving

‘Als ik niet heel hard had gegild was het misschien wel verkeerd afgelopen’

Voor Kamphuis was de druppel toen ze huilend thuiskwam omdat ze bijna was aangereden terwijl ze de Boschdijk overstak met haar pas geboren baby in de kinderwagen. ‘Als ik niet heel hard had gegild was het misschien wel verkeerd afgelopen.’ Toen ze ons artikel las over Haarlem waar Joop Teunisse verongelukte, notabene op de verkeersplek waar hij al jaren voor waarschuwde, besloot ze ons te mailen: ‘Die situatie is zo vergelijkbaar met die van ons. Het is bij ons ook afwachten wanneer het echt misgaat.’ Want harde cijfers heeft Kamphuis niet en als we de gemeente bellen, zeggen ze dat er ‘objectief’ geen sprake is van onveiligheid: ‘Gezien het minieme aantal geregistreerde ongevallen op de Boschdijk ‘binnen de Ring’. Wij beschouwen de Boschdijk binnen de ring dan ook niet als een blackspot. Er bestaat echter ook een subjectieve onveiligheid: bewoners van de naastgelegen wijk Hemelrijken geven regelmatig aan dat ze vinden dat er te hard gereden wordt’,’ mailt persvoorlichter Martijn van Gessel van de gemeente Eindhoven ons.

Ongelukken

Toch leert een kijkje in het archief van de lokale pers ons dat er wel degelijk regelmatig ongelukken gebeuren en vooral dat er regelmatig veel hardrijders zijn op De Boschdijk. En als we een andere bewoner spreken die zijn hele leven al in een zijstraat van de Boschdijk woont, lijkt dat beeld te worden bevestigd. Fried Verhoeven is 73 jaar en hij woont dus al heel zijn leven in de buurt van de Boschdijk. ‘Zo lang ik me kan herinneren gebeuren hier al regelmatig ongelukken, of bijna-ongelukken. Ik steek die straat dus niet graag over.’

Dat het de gemeente niet is ontgaan dat er wellicht toch wat zou moeten gebeuren, lezen we in het Masterplan integrale wijkvernieuwing Oud Woensel uit 2008. Daar wordt al gesproken over de herinrichting van de Boschdijk. Eén van de aandachtspunten is: ‘Verbeteren oversteekbaarheid langzaam verkeer’ en ‘terugbrengen Boschdijk naar 2 maal 1 rijbaan’. Volgens een oud-bewoner die anoniem wil blijven, waren er zelfs in 1988 al beloftes om de Boschdijk aan te pakken. We koppelen dit terug aan de gemeente Eindhoven en hopen daar binnenkort antwoord op te krijgen. Net als de vraag hoe ze omgaan met de klachten van bewoners rondom de Boschdijk.

Daarover later dus meer. Verder zijn we nog altijd op zoek naar meer voorbeelden van onveilige verkeerssituaties en bewoners die pleiten voor een verbeteringen in hun gemeente. Heb jij zo’n verhaal of een tip voor ons dossier verkeersveiligheid, mail ons dan: saskia.adriaens@kro-ncrv.nl of yvonne.verkaik@kro-ncrv.nl.

Toon reacties
Reageer