Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Verkeersveiligheid

Tipgever flyert bij ‘gevaarlijke weg’: ‘Ik moet rennen om veilig aan overkant te komen’

14 maart 2017, 9:00 - Judith Meulendijks
Flyeren aan de Boschdijk in Eindhoven.

‘Het is gewoon niet iets waar ik op kan wachten, het moet gewoon nú aangepakt worden voordat het misgaat. Ik steek hier dagelijks met mijn dochtertje over en ik heb geen zin meer om me onveilig te voelen.’ We interviewen Bernice Kamphuis voor ons dossier verkeersveiligheid. Ze mailde naar De Monitor omdat ze zich zorgen maakt over de verkeersonveiligheid op de Boschdijk in Eindhoven.

‘Eén van de redenen dat ik jullie heb gemaild is dat ik heel vaak het gevoel heb dat het nèt goedgaat als ik oversteek. In het artikel dat jullie deelden wordt verteld over die man die een klacht had ingediend over een straat en die daarna precies daar werd doodgereden.’ Bernice doelt hiermee op Joop Teunisse die in Haarlem verongelukte op de Schipholweg. Bernice: ‘Ik was toen net bevallen en ook best wel emotioneel en alleen dat idee al: dat ik dan net degene ben bij wie het dan misgaat.’

Al eerder richtte Bernice een Facebook-groep op onder de naam ‘Herinrichting Boschdijk’. Nu is het tijd voor actie. Ze besluit met een paar buren te gaan flyeren rondom de Boschdijk, om zo te proberen handtekeningen te verzamelen om een burgerinitiatief te starten.

Bernice: ‘We moeten 250 handtekeningen verzamelen om te mogen spreken bij de gemeenteraad. De Boschdijk is een hele gevaarlijke driebaansweg zonder binnenberm en er is daardoor geen mogelijkheid om veilig over te kunnen steken voor voetganger en fietser. Het is echter een weg die twee buurten met elkaar verbindt, er zit een supermarkt aan en het is de oversteek voor naar twee scholen.’ Auto’s mogen er maar 50 km/u rijden, maar rijden volgens Bernice vaak wel rond 70 km/u.

Wat wil ze met het flyeren bereiken? Bernice hoopt dat via het burgerinitiatief de gemeente wordt gedwongen om de weg aan te passen. Al jaren zegt de gemeente de weg te willen aanpassen, maar komt de Boschdijk maar niet bovenaan de prioriteitenlijst, zo zegt Bernice. Volgens haar zou het een oplossing zijn als de straat van 3 banen naar 2 banen zou gaan met een berm in het midden. ‘En veel grote borden met de maximumsnelheid. En borden waarop staat als je aan komt rijden: ‘U rijdt te hard’. Vooral een groene binnenberm en veel borden, ik denk dat dat superveel uit zou maken.’

‘Subjectieve veiligheidsbeleving’

We hebben ook de gemeente Eindhoven om een reactie gevraagd. Volgens woordvoerder Martijn van Gessel is er nooit een belofte gedaan aan de buurtbewoners om de Bosschdijk aan te passen. ‘Op dit moment is er geen sprake van een dusdanig onveilige situatie dat ingrijpende herinrichting nodig is. Maar we kunnen ons voorstellen dat bewoners daar teleurgesteld over zijn.’ Volgens Van Gessel is objectieve veiligheid sowieso iets anders dan subjectieve veiligheidsbeleving.

Oproep

Heb jij ook ervaring met een in jouw ogen verkeersonveilige situatie in jouw gemeente dan horen we het graag. Andere tips voor ons dossier verkeersveiligheid zijn ook welkom. Mailen kan naar: demonitor@kro-ncrv.nl.

Toon reacties
Reageer