Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Verkeersveiligheid

Nijmegen past gevaarlijke fietsoversteek Muntweg aan

23 maart 2017, 8:00 - Yvonne Verkaik
Muntweg Nijmegen

‘Het lijkt alsof jullie onderzoek nu al zin heeft gehad,’ mailt tipgever Jasmijn de Haan uit Nijmegen ons gisteren. Zij – en andere bewoners in de buurt van de Muntweg – hebben zich de afgelopen anderhalf jaar hard gemaakt voor een veiligere oversteek voor fietsers. Volgens De Haan zette de gemeente tot voor kort vooral ‘lapmiddelen’ in, zo vertelt ze ons eerder in het dossier Verkeersveiligheid. Maar nu past de gemeente Nijmegen de kruising dus alsnog aan.

Belangrijkste wijziging: het autoverkeer krijgt weer voorrang op de fietsers. En om dat te realiseren zal het kruispunt anders worden ingericht en een brede middenberm krijgen waar fietsers kunnen wachten, zo laat de gemeente Nijmegen weten. Jasmijn de Haan is blij dat de gemeente nu eindelijk tot serieuze actie overgaat. In de afgelopen anderhalf jaar zijn er namelijk verschillende ongelukken en bijna ongelukken voorgevallen bij de fietsoversteek. Volgens buurtbewoners ging het in de afgelopen maanden ruim 50 keer mis.

Onderzoek door gemeente
De gemeente Nijmegen heeft in de afgelopen maanden 2 verkeersonderzoeken laten uitvoeren nadat er klachten binnenkwamen van gebruikers en omwonenden. En daaruit blijkt dat de situatie inderdaad ‘conflictsituaties’ tussen auto en fietser oplevert. De eerder genomen maatregelen, zoals het plaatsen van een drempel en extra borden zorgen volgens de bewoners echter niet voor het gewenste veilige resultaat. En dat concludeert de gemeente nu zelf ook:

Gemiddeld maakt 6 % van de automobilisten een onveilige manoeuvre. De maatregelen van augustus hebben niet het gewenste effect gehad. De situatie is onvoldoende verbeterd.

Fietsnetwerk
De reden dat de gemeente Nijmegen in 2015 koos voor het voorrangsbeleid voor fietsers is een duidelijke beleidskeuze, zo melden ze. De fiets wordt een steeds belangrijker vervoersmiddel en de fietsoversteek op de Muntweg is een onderdeel van een fietsnetwerk van ruim 50 kilometer. ‘Op vrijwel alle plekken levert dat veel voordelen op voor fietsers, maar op deze specifieke locatie blijkt het – ondanks alle vooronderzoeken en ervaringsdeskundigheid – nog niet zo te werken als de gemeente graag wil, ’ aldus de gemeente Nijmegen.

Uitzending Verkeersveiligheid
Zondag 26 maart meer over verkeer en veiligheid in De Monitor. Met onder andere tipgevers uit Haarlem, Nijmegen en Eindhoven. NPO2, 22:45 uur. Ook een tip voor dit dossier? demonitor@kro-ncrv.nl

Toon reacties
Reageer