Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Politie online

Politie vindt ondanks misstappen richtlijnen social media niet nodig

5 november 2017, 9:15 - Daan Jansen
Ron de Milde, directeur Nieuwe Media en Digitale Dienstverlening bij de politie

Doet de politie voldoende om de privacy van slachtoffers, verdachten en andere burgers te waarborgen? Die vraag stellen we in ons dossier Politie Online nadat we blootlegden dat de politie in video’s van politievloggers herleidbare persoonsgegevens te vinden waren, zoals een adres of een kenteken.

Diverse tipgevers hebben zich bij ons gemeld. Zij ervaren problemen bij de publicaties van politie op internet, zoals vrienden van een jongen die zelfmoord wilde plegen, eigenaren van een weggesleepte auto en een man die op de website van de politie gebombardeerd werd tot dader van mishandeling.

Levensreddend

Volgens Ron de Milde van de politie vallen de problemen in het niet als je het afzet tegen het aantal berichten dat de politie plaatst. De Milde is als programmadirecteur Nieuwe Media en Digitale Dienstverlening verantwoordelijk voor social media binnen de politie en hij ziet de meerwaarde van internetberichten overduidelijk. ‘Want we lossen er ook wel heel veel dingen mee op. We redden er zelfs levens mee en daarover krijgen wij heel veel complimenten,’ aldus De Milde.

Toch hebben we blootgelegd dat in 163 politievlogs 31 keer persoonsgegevens te zien waren. Daarnaast lieten we zien dat ook op Twitter en Facebook met enige regelmaat agenten onzorgvuldig zijn. Een deel van die fouten is inmiddels naar aanleiding van onze berichtgeving verwijderd of aangepast, maar de vraag is hoe de politie dit soort problemen in de toekomst gaat voorkomen. Want hiermee werd de Wet Bescherming Persoonsgegevens overtreden.

Een eindredacteur, protocollen of richtlijnen behoren volgens De Milde niet tot de oplossingen. Hij zoekt het meer in gesprekken over wat je wel en niet online kunt plaatsen. ‘Misstappen proberen we in de toekomst te voorkomen door politiemensen goed te instrueren. Praat erover met je collega of met je leidinggevende. Leer daarvan en besluit dan of je het wel of niet doet.’

Geen examen

De directeur social media van de politie vindt dat de opleidingen bij de Politieacademie ook veel houvast bieden. Maar de module over social media is niet verplicht en dat wil De Milde ook niet veranderen. ‘Er is geen examen social media. Er zijn zoveel dingen waar je examen over af kan leggen, maar laten we het niet groter maken dan het is. Het gaat om een mobiele telefoon en we hebben er veel baat bij. Het gaat een enkele keer mis en dat herstellen we dan.’

De Milde verdedigt de individuele ruimte die agenten hebben om te kiezen hoe ze communiceren, zowel op straat als online. Toch verwacht de Autoriteit Persoonsgegevens aanscherping van het beleid. Fouten achteraf aanpassen is niet voldoende. ‘De politie heeft toegezegd betere waarborgen te treffen (beleid maken voor intern toezicht op beelden en social-mediabeleid aanscherpen). Het lijkt ons goed als in dit beleid ook wordt ingegaan op eenduidigheid over het gebruik en het onherkenbaar maken van persoonsgegevens. Wij zien dat voor nu als passende maatregelen en houden hier contact over met de politie,’ aldus de privacywaakhond.

We houden in de gaten of de politie haar aangescherpte beleid ook in praktijk brengt. Heb je ook ervaring met privacyschending van de politie of een andere overheidsinstantie? Laat het ons weten via demonitor@kro-ncrv.nl.

De uitzending over de social media-berichten van de politie is om 22.35 uur te zien op NPO2. daarin ook het onderstaande interview met Rond de Milde over de fouten in de politievlogs:

Toon reacties
Reageer