Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Politie online

Politie nagelt 14-jarige vandalen aan ‘schandpaal' op Facebook

7 november 2017, 8:05 - Daan Jansen
In een Facebook bericht nagelt de politie twee vandalen aan de schandpaal

De reacties naar aanleiding van onze uitzending over politie die op social media soms uit de bocht vliegt lopen uiteen. Op Twitter en Facebook barsten discussies los of de politie te ver gaat met sommige berichten op internet. Met name het verhaal van Rob de Vos doet veel stof opwaaien. Hij werd ten onrechte op de website van de politie beschuldigd van het mishandelen van een bejaarde vrouw.

Het verhaal van Rob in ons onderzoek Politie Online zorgt er alsnog voor dat het artikel offline gehaald wordt. Terwijl woordvoerder Wendy Boudewijn eerst nog koppig weigerde om het aan te passen, tot onbegrip van velen op Twitter:

Vooral het schandpaaleffect wordt gehekeld. Zo laat iemand ons via Facebook weten dat hij het gedrag van de politie in zijn buurt schandalig vindt. Agenten hebben twee minderjarige meisjes aan de schandpaal genageld na een domme baldadige actie. Ze hebben een politie-auto beklad met de afkorting ACAB, ofwel All Cops Are Bastards. Daarna heeft de politie een foto van hen op Facebook gezet waarop te zien is dat ze de politie-auto schoon aan het maken zijn. De meisjes zijn weliswaar van achteren gefotografeerd, maar behoorlijk herkenbaar.

Foto acab onherkenbaar.jpg

Wij hebben de meisjes op de foto onherkenbaar gemaakt

‘Kinderen van 14 jaar lik-op-stuk geven is prima. Ze (voor hun naaste omgeving) zo herkenbaar aan de schandpaal nagelen is een politieagent onwaardige toevoeging,’ schrijft de buurtbewoner ons in een privébericht op Facebook. Hij vindt de schandpaalactie onacceptabel, maar de meeste mensen die reageren onder de bewuste foto zijn het niet met hem eens. Nelleke schrijft: ‘Een lesje respect voor andermans spullen is wel aan de orde haha. Op de foto staan op Facebook is ook een goede les. Ze staan nu duidelijk voor joker hahaha.’

Geen richtlijn voor social media

Hoewel op social media de meningen uiteen lopen of de politie Facebook en Twitter uitgebreid zou moeten gebruiken als communicatiekanaal, werd uit onze uitzending duidelijk dat de politie soms ook wettelijk gezien te ver gaat. Zo ontdekten we dat in tientallen politievlogs persoonsgegevens herleidbaar waren, zoals adressen en kentekens van auto’s. Een deel van deze vlogs heeft de politie inmiddels verwijderd of aangepast. Ondanks deze misstappen wil de politie geen protocol of richtlijn opstellen voor agenten die zich op social media begeven. Ze willen niet tornen aan de individuele vrijheid van agenten om zich te uiten op internet.

Dit tot ongenoegen van sommige mensen, die onze uitzending gezien hebben. Marco zegt op Facebook: ‘Het zou de korpsleiding van de nationale politie sieren als ze met een statement komt en over social mediagebruik duidelijk regels opstellen.’ Frank mailt ons en gaat zelfs nog een stap verder: ‘Ik vind dat het voor individuele politiemensen van hogerhand gewoon verboden moet worden om de sociale media te gebruiken in hun functie-uitoefening en tijdens werkzaamheden. (…) Alles wat ze laten zien, komt meteen op straat te liggen en dat kan in het kader van het betrachten van zorgvuldigheid en bescherming van de privacy van personen en omstandigheden niet de bedoeling zijn. De tijd, die ze er druk mee zijn, kan beter gebruikt worden.’

Ook politieagenten mengen zich op social media in de discussie. Politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage is kritisch over onze uitzending. Hij tweet onder meer: ‘#demonitor is weinig journalistiek. Mening hebben ze al klaar.’ Wijkagent Mark Cobussen die op Urk werkt, is een stuk positiever:

Toeval of niet: een dag na onze uitzending roept de politie in Enschede mensen op om mee te denken over hun uitingen op social media.’Grijp je kans en laat weten wat je van onze sociale media activiteiten vindt! Zo kunnen we nóg beter inspelen op de wensen van de burger,’ meldt de Enschedese politie op Facebook en Twitter.

De partner van een politieagent mengt zich in de discussie op Facebook. Zij reageert op iemand die onze uitzending afkraakt. De criticaster schrijft: ‘Tjonge, wat een negatief gekleurde uitzending over het politiewerk. Sorry, jullie schieten je doel volledig voorbij!!’ Haar repliek is interessant: ‘Mijn partner is agent, zelfs hij vindt het een grote schande wat de politie doet. Officieel mag dat niet,’ schrijft ze.

Klopt het wat deze dame schrijft? We gaan door met ons onderzoek en leggen het social media gedrag voor aan strafrechtspecialisten. Want stuit het social mediagedrag van de politie op strafrechtelijk bezwaren?

Heb jij ook ervaring met politieberichten op internet waar persoonsgegevens in te herleiden zijn? Laat het ons weten via demonitor@kro-ncrv.nl.

Toon reacties
Reageer