Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Voedselverspilling

Test nu jouw kennis over het bewaren en gebruiken van voedsel

16 mei 2017, 15:08 - Anne Mae van Tilburg, Eva Kiemeney
Teun van de Keuken achter 50 kilogram voedse: zoveel verspillen we gemiddeld per persoon per jaar.

Wist je dat je komkommers beter niet naast avocado’s kunt bewaren? En dat je eieren beter in het karton kan bewaren omdat ze anders de geurtjes van de koelkast overnemen? En weet je zo op te noemen op hoeveel graden jouw koelkast staat? Sinds we zijn begonnen met het dossier Voedselverspilling moeten we eerlijk bekennen dat we ons realiseren dat we niet zo goed op de hoogte waren van het bewaren en gebruiken van voedsel.

powered by Typeform

Na enkele weken onderzoek is onze kennis over voedsel flink uitgebreid en deze willen we graag met je delen. Daarom hebben we een voedselverspillingsquiz ontwikkeld zodat je ook jouw kennis kunt testen. Ben jij iemand die het risico loopt veel eten te verspillen of ben je een heel bewuste consument? Doe onze test hier: De Monitor voedselverspillingquiz. En wees gerust, ook onze presentator Teun van de Keuken had geen perfecte score: hij had 9 van de 12 vragen goed.

Omdat we gemiddeld per persoon in Nederland jaarlijks 50 kilo voedsel verspillen, leek het ons een goed moment om ook jouw kennis te testen. De goede antwoorden op de vragen lees je onder deze afbeelding. LET OP: wil je de quiz nog invullen, klik dan eerst op de link hierboven, voordat je naar beneden scrollt en de antwoorden al weet.

Deze quiz hebben wij gemaakt op basis van informatie van het Voedingscentrum en op basis van de bevindingen in ons eigen onderzoek. De goede antwoorden vind je na onderstaande afbeelding en ze zijn steeds dik gedrukt.

Schermafbeelding 2017-05-16 om 10.04.02.png

1. Waar kan je tomaten het beste bewaren?

A. Buiten de koelkast in een vochtige doek

B. In de koelkast

C. Buiten de koelkast op kamertemperatuur

D. In de vriezer

2. Naast de t.h.t.-datum (tenminste houdbaar tot) is er ook een t.g.t.- datum. Waarvoor staat deze?

A. Te-garanderen-tot

B. Te-gebruiken-tot

C. Te-gratineren-tot

D. Te-grillen-tot

Uitleg: De te-gebruiken-datum geeft aan tot wanneer het voedsel veilig gebruikt kan worden. Na deze datum moet je het eten weggooien.

3. Wat is de ideale temperatuur om je koelkast op in te stellen?

A. 2 graden

B. 4 graden

C. 6 graden

D. 8 graden

4. Welke fruitsoorten kan je beter niet naast elkaar leggen?

A. Meloen en citroen

B. Kersen en bessen

C. Druiven en mango

D. Ananas en abrikoos

Uitleg: Meloen produceert veel ethyleen, een gas dat vrijkomt tijdens het rijpen. Net als sommige andere fruitsoorten dit doen. Andere groenten en fruitsoorten, zoals citroen, zijn hier juist gevoelig voor en bederven sneller hierdoor.

Overzicht Voedingscentrum: welke fruit en groenten kun je naast elkaar leggen?

(Antwoorden gaan verder onder de foto)

Schermafbeelding 2017-05-16 om 14.39.31.png

5. Binnen hoeveel uur na het koken moet je kliekjes in de koelkast zetten?

A. 8 uur

B. 4 uur

C. 2 uur

D. 1 uur

E. Direct na het koken

6. Hoeveel kilogram verspilt de gemiddelde Nederlander per jaar aan voedsel?

A. 15 kilo

B. 30 kilo

C. 50 kilo

D. 70 kilo

7. Hoe lang kan je een rauwe courgette bewaren?

A. 6 dagen buiten de koelkast of een jaar in de vriezer

B. 7 dagen buiten de koelkast of 11 dagen in de koelkast

C. 3 dagen in de koelkast of een half jaar in de vriezer

D. 2 weken in de koelkast of 1 week in de vriezer

8. Welke groep uit de voedselketen verspilt het meeste voedsel?

A. Groothandels

B. Voedselproducenten

C. Restaurants en horeca

D. Consumenten

9. Als je vlees koopt en je wil het invriezen, tot wanneer kan dat?

A. Alleen op de dag van aankoop

B. Tot max. twee dagen na aankoop

C. Tot de houdbaarheidsdatum (mits gekoeld bewaard)

D. Je kan vlees niet invriezen

10. Hoe kan je je koelkast het beste indelen van onder naar boven?

A. Kaas, kliekjes, vlees en vis, groenten

B. Kliekjes, kaas, vlees en vis, groenten

C. Vlees en vis, kliekjes, kaas, groenten

D. Groenten, kliekjes, vlees en vis, kaas

11. Hoe lang kan je gekookte pasta bewaren?

A. niet

B. 1 dag in de koelkast 6 maanden in de vriezer

C. 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer

D. 3 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer

12. Hoeveel geld kan een gemiddelde Nederlander per jaar besparen als je je best doet om minder voedsel te verspillen?

A. 15 euro

B. 75 euro

C. 150 euro

D. 300 euro

Factsheet bewaren van voedsel

Leuk dat je mee hebt gedaan! Wil je reageren of heb je een vraag? Mail: demonitor@kro-ncrv.nl. Meer weten? Aanstaande zondag zie je in onze uitzending de resultaten van ons onderzoek naar Voedselverspilling. En als je precies wil weten hoe je jouw eten het beste kan bewaren, gebruik dan onderstaand factsheet van het Voedingscentrum.

Factsheet voedsel bewaren.

Toon reacties
Reageer