Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Ontgroeningen

Strenge regels tijdens ontgroeningen, maar hoe gaat dit in de praktijk?

4 september 2017, 16:02 - Huub Floor
Collega's Daan en Huub 'ontgroenen' elkaar

Wij willen weten of studentenverenigingen zich houden aan de nieuwe regels rondom ontgroeningen. In 2016 waren er vooral in Groningen veel incidenten. Daar houdt men nu nauwlettend alles in de gaten. Studenten die de ontgroening leiden moeten zich aan strenge regels houden. Zo is het verboden te ‘schelden met ziektes en discriminerende termen’. Wij zijn benieuwd hoe dit in de praktijk gaat:

Een belangrijk onderdeel van de nieuwe regels voor verenigingen, is het respectvol benaderen van anderen. Dat studentenverenigingen daar moeite mee hebben bleek vandaag:

“De slet van de zomer Bokaal” van de Groningse roeivereniging ‘Aegir’ is het volgende hoofdstuk in de negatieve berichtgeving rondom studentenverenigingen. Aegir is een subvereniging van de Groningse vereniging Vindicat, dat vorig jaar veel opspraak kwam. In het clubblad van de Aegir wordt nu een trofee uitgereikt aan het lid dat de meeste seksuele contacten zou hebben gehad. Inmiddels is zowel de auteur van het stuk, als de gehele roeiverenigingen voor een jaar geschorst door Vindicat.

Fysieke incidenten:

In de afgelopen jaren kwamen de studentenverenigingen in Amsterdam en Groningen veel negatief in het nieuws. Zo waren er verschillende fysieke incidenten. In Groningen was er ook ophef vanwege de publicatie van een zogenaamde ‘bangalijst’. Studenten brachten een ranglijst uit van vrouwelijke leden op basis van verschillende seksistische kenmerken. N.a.v. hiervan is zowel intern door Vindicat, als ook door de Universiteit, de gemeente en landelijke politiek gepleit voor een cultuuromslag binnen het verenigingsleven.

Oproep:

Ben jij lid van een studentenvereniging of zit je op dit moment in de introductieperiode en wil jij jouw positieve of negatie ervaring (anoniem) met ons delen? Meld je dan bij De Monitor. Wij gaan zeer vertrouwelijk om met jouw verhaal. Mailen kan via: demonitor@kro-ncrv.nl.

Toon reacties
Reageer