Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Doorwerken tot 67

OPROEP: Kan iedereen wel tot zijn 67ste doorwerken?

7 september 2017, 8:30 - Bastiaan Hetebrij
Brandweerlieden demonstreren met rookbommen op het Plein in Den Haag tegen de verhoging AOW-leeftijd. (bron: ANP VALERIE KUYPERS)

De AOW-leeftijd stijgt, maar gaat iedereen die nieuwe grens wel werkend halen? Er zijn berichten dat dit voor mensen met fysieke beroepen te zwaar zal blijken. Als dat zo is, moeten we die groep helpen, want anders komen ze op latere leeftijd financieel in de knel. Of kan deze groep wél degelijk doorwerken tot 67? Zijn er alternatieven voor hen?

De AOW-leeftijd gaat sinds 2013 met stapjes omhoog zodat in 2022 de leeftijd 67 jaar en 3 maanden is. Dat betekent meer geld in de staatskas, en dus meer geld om diezelfde AOW te financieren. Dat is meteen de belangrijkste reden voor die oplopende leeftijdsgrens.

Maar hoe gaat dit straks in de praktijk uitpakken? De Volkskrant schreef onlangs dat oudere werknemers met zware beroepen steeds vaker hun pensioen niet halen. Zij werken niet door, maar melden zich ziek en krijgen een arbeidsongeschiktheidsuitkering. De krant baseert zich op cijfers van 2 pensioenfondsen. Het fonds voor de metaalsector (PMT) neemt een verdubbeling van het aantal nieuwe arbeidsongeschikten waar. Pensioenfonds Zorg & Welzijn meldt een stijging van 20%. En ze leggen een verband met de verhoogde AOW-leeftijd.

In De Volkskrant waarschuwt voorzitter Jan Berghuis van PMT dat dit nog maar het begin is:

De pensioenleeftijd stijgt zo snel dat ouderen met een zwaar beroep dat niet kunnen bijhouden. En het einde van de groei van nieuwe arbeidsongeschikten is nog lang niet in zicht. We hebben een beperkte regeling om vervroegd te kunnen stoppen met werken. Die is in 2020 afgelopen. Dan verwacht ik een explosieve stijging.

Pijnlijk

Als dat waar is, dan zet het één van de belangrijkste politieke maatregelen van de laatste tijd in een nieuw daglicht. Niet zo gek dus dat er meteen schriftelijke Kamervragen lagen van 50PLUS en de SP. Beide partijen zijn natuurlijk tegen de verhoging van de AOW-leeftijd. Dus vandaar dat Kamerleden Van Brenk en Van Rooijen van 50PLUS aan staatssecretaris Klijnsma vroegen of dit artikel niet ‘pijnlijk’ illustreert dat er geen goede (vervroegde) uittredingsregeling voor mensen met zware beroepen bestaat.

Meer concreet is deze vraag: Wegen de kosten van meer arbeidsongeschiktheidsuitkeringen, meer bijstand, meer WW en meer inzet van kostbare arbeidsmarktinstrumenten als gevolg van het verhogen van de AOW-leeftijd per saldo op tegen de opbrengsten van het verhogen van de AOW-leeftijd? SP-kamerleden Jasper van Dijk en Bart van Kent willen weten hoe de staatssecretaris denkt de hier voorspelde explosieve stijging van het aantal arbeidsongeschikten te gaan beperken.

67 haalbaar?

De achterliggende vraag is of de verhoogde AOW-leeftijd wel eerlijk is. Want stel dat mensen met zware beroepen zich daardoor gedwongen zien om massaal zich te laten afkeuren, dan moet daar wat mee gebeuren. Vandaar onze oproep. Heb jij een zwaar beroep en maak jij je zorgen over de oplopende AOW-leeftijd? Is die 67 voor jou haalbaar? Zo ja, hoe dan, zo nee, waarom niet? Je reacties zijn van harte welkom via demonitor@kro-ncrv.nl.

Toon reacties
Reageer