Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Ongelukken op het werk

Tipgever Laura verliest haar man door bedrijfsongeval: 'De werkdruk was hoog'

7 juli 2017, 8:30 - Yvonne Verkaik, Bastiaan Hetebrij
Laura Brugmans verloor haar man Cees door een bedrijfsongeval.

Eén van onze eerste tipgevers verloor haar man door een ongeval op het werk dat hij zelf voorspelde. 5 jaar later heeft ze de Stichting Arbeidsongevallen opgericht om andere slachtoffers te ondersteunen. Ze wil bovendien het aantal ongelukken terugbrengen en ze is er van overtuigd dat dat kan.

Eerder deze week openden wij ons dossier Ongelukken op het werk om te onderzoeken of het aantal slachtoffers terug te dringen valt. Laura Brugmans mailt vrijwel meteen.

Hoe veilig wordt er gewerkt op de “veilige” werkvloer? Bedrijven hebben op papier alles op orde! Maar wordt daar op de werkvloer ook toezicht op gehouden? Wij denken van niet! 220.000 ongevallen per jaar!!! Met gemiddeld 80 met dodelijke afloop!!! Dat is meer dan 1 per week!!!!

Ik bel haar op en ze vertelt een tragische verhaal. Haar man Cees Brugmans overleed 5 jaar geleden tijdens zijn werk voor een overslagbedrijf in de Rotterdamse haven. Hij controleerde grote rollen van 600 kilo papier. De heftruckchauffeurs die de rollen naar hem toe brachten mochten er 2 per rit tillen. Maar het was gebruikelijk geworden er 4 tegelijk te vervoeren.

Ongelukken

Tijdens de laatste kerst die het echtpaar Brugmans samen zou doorbrengen is haar man nogal bedrukt, maar wil aanvankelijk niets zeggen. Als Laura het uiteindelijk toch uit hem trekt verzucht haat man: ‘Ze zijn knettergek, de werkdruk is zo hoog, er gaan ongelukken van gebeuren. Die heftrucks rijden als gekken.’

Klagen is niet altijd gemakkelijk, maar Cees spreekt er met iemand uit het management over. Er verandert niets. Niet lang daarna verliest een heftruck twee van die enorme rollen. Ze vallen op Cees en hij is op slag dood. Twee agenten brengen haar het nieuws aan de deur. Laura Brugmans: ‘Ik ben wel boos geweest, maar die man heeft het niet met opzet gedaan en dat heb ik hem ook geschreven.’ Een jaar na het ongeluk is er een boom geplant en monumentje geplaatst.Slachtoffers

De arbeidsinspectie kwam na 9 maanden met haar onderzoek. Volgens Laura stelt ze vast dat het bedrijf fouten had gemaakt. Hoewel die de aansprakelijkheid meteen accepteert, weigert de verzekeringsmaatschappij lange tijd een schadevergoeding te geven. Veel slachtoffers hebben dat soort problemen. Laura wil ze daarbij helpen.

Voor haar moet één ding veranderen om meer slachtoffers te voorkomen: bij veel bedrijven komen de controleurs niet op de werkvloer. Laura probeert met haar stichting en het geven van lezingen daar aan bij te dragen.

Heeft u ook ervaring met ongelukken op het werk en hoe directies, werknemers en controleurs daar hun rol in spelen? Mail naar demonitor@kro-ncrv.nl.

Toon reacties
Reageer