Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Onderwijs

Gelijke kansen voor kinderen in het onderwijs onder druk

21 juli 2017, 15:30 - Saskia Adriaens
Schooltoets (ANP)

Gelijke kansen van leerlingen staan in Nederland onder druk. Uit het rapport Staat van het Onderwijs 2015/2016 van de Inspectie van het Onderwijs vallen twee zaken op: van alle landen zijn in Nederland de kwaliteitsverschillen tussen scholen het grootst. Daarnaast valt op dat het opleidingsniveau van ouders het basisschooladvies beïnvloedt. Leerlingen met lager opgeleide ouders stromen vaker uit naar een lager onderwijsniveau dan gelijk presterende leerlingen met hoger opgeleide ouders.

In ons laatste artikel voor ons dossier onderwijs besteedden we al aandacht aan het rapport waaruit blijkt dat het in Nederland nogal uitmaakt naar welke school je gaat. Wij willen verder onderzoeken hoe het kan dat die leeropbrengsten zo kunnen verschillen per school. Is de kansenongelijkheid in het onderwijs inderdaad groter geworden? Volgens Tweede Kamerleden voor de SP Jasper van Dijk en Tjitske Siderius is de emancipatiemotor die ons onderwijs ooit was, vastgelopen.

Kansongelijkheid

Zij betoogden vorig jaar al dat dat komt door meerdere zaken: de groeiende segregatie tussen zwarte en witte scholen; selectie aan de poort; de afschaffing van de basisbeurs; het stapelen van diploma’s is minder mogelijk en de bezuinigingen op de onderwijsachterstandsgelden in de grote steden. Een ander Tweede Kamerlid dat zich grote zorgen maakt over die kansenongelijkheid is Zihni Özdil van Groen Links. Hij heeft het zelf aan den lijve ondervonden. Volgens de leraar op de basisschool kon hij naar het vwo. ‘Alleen was ik een allochtoon, dus moest ik rustig aan beginnen op de havo.’ Zijn vader pikte dat niet en dus ging de politicus naar een gymnasium.

Oproep

We zijn op zoek naar ervaringsverhalen zoals van Özdil, van ouders en van leerkrachten. Zie jij dat je kind niet het onderwijs of het onderwijsadvies krijgt waar je op gehoopt had? Waar komt dat door? Of ben je leerkracht en heb je een tip naar aanleiding van bovenstaand verhaal? Zie jij bijvoorbeeld in de praktijk dat gelijke kansen voor jouw leerlingen onder druk staan? We horen het graag. Mailen kan naar: demonitor@kro-ncrv.nl.

Toon reacties
Reageer