Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Onderwijs

Forse groei particulier onderwijs

10 november 2017, 17:23 - Sietze van Loosdregt
Leerlingen op de particuliere school Maupertuus in Driebergen

Steeds meer ouders kiezen voor duur particulier onderwijs voor hun kind. In twee jaar tijd is het aantal leerlingen op particuliere scholen met een vijfde gegroeid. Dat blijkt uit cijfers die de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en de Inspectie van het Onderwijs op verzoek De Monitor hebben verstrekt. De resultaten zijn ook zondagavond te zien in de uitzending over het dossier Onderwijs.

Volgden in 2014 nog 3.217 leerlingen onderwijs op een particuliere school, in 2016 was dat opgelopen tot 3.814. Het gaat vooral om middelbare scholieren, maar particuliere basisscholen lijken een inhaalslag te maken. Zij groeien in 2 jaar van 456 tot 641 leerlingen, een groei van 41 procent.

Uitwijken

We vroegen deze cijfers op omdat we wilden weten of het aantal leerlingen op het particulier onderwijs is gegroeid sinds de invoering van de Wet passend onderwijs in 2014. Want wij ontvingen tal van tips van ouders die stellen dat reguliere scholen niet aan de ondersteuningsbehoefte van hun kind konden voldoen waardoor zij uitweken naar het particulier onderwijs. Zoals van vader Alain Nix.

Maar hoewel er een forse groei te zien is sinds 2014 is het verband met de invoering van de Wet passend onderwijs niet aan te tonen. Zo kan het economisch herstel van de afgelopen jaren ook een belangrijke rol spelen hierin.

Lees ook: Geen reguliere school kon Maris de ondersteuning bieden die hij nodig had

Dagscholen

Er zijn verschillende soorten particuliere scholen. De zogenoemde particuliere dagscholen lijken het meest op reguliere basis- en middelbare scholen. Het aantal leerlingen op deze scholen is gegroeid met 29 procent (van 854 in 2014 tot 1104 in 2016). Daarnaast zijn er de zelfstandige exameninstellingen die leerlingen vooral voorbereiden op het eindexamen in één of meerdere vakken. Het aantal leerlingen op deze scholen is gegroeid met 15 procent (Van 2363 in 2014 tot 2710 in 2016). Internationale particuliere scholen zijn in deze cijfers niet meegenomen.

Duur

Particuliere scholen worden ook wel niet-bekostigde scholen genoemd. Zij ontvangen geen geld van de overheid en ouders moeten het onderwijs dus zelf betalen. Vaak hebben deze scholen kleinere klassen en meer persoonlijke begeleiding, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Een jaar kost bij de meeste scholen rond de 20.000 euro, oplopend tot 33.500 euro voor een jaar in de bovenbouw aan Instituut Blankenstein in Utrecht.

Economisch beter

Volgens algemeen directeur Jan-Willem Gelderblom van Luzac, de grootste particuliere school van Nederland, valt de groei te verklaren doordat het economisch beter gaat. Maar er zou ook een groeiende interesse zijn in de onderwijsstructuur van particuliere scholen. ‘Als je met extra aandacht en extra zorg je kind een niveau hoger kan laten uitkomen, of beter door een moeilijke schoolperiode kan laten gaan, dan levert dat iets op voor iedereen.’

Zondag in De Monitor: deel twee van ons onderzoek naar passend onderwijs. 22:35 uur op NPO2.

Weet jij meer over dit onderwerp? Mail:demonitor@kro-ncrv.nl

Toon reacties
Reageer