Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Onderwijs

'Benieuwd hoeveel leraren vandaag de administratie laten liggen en dan wijzen naar Dekker'

11 januari 2016, 16:42 - Stephanie Sint Nicolaas

Na de uitzending over werkdruk in het basisonderwijs krijgen we mails van tientallen leraren, (oud-)schoolleiders en ouders. Docenten schrijven dat ze zich herkennen in de verhalen van Angelique Lees en Rob den Haan.

Tipgevers schrijven dat het fijn is dat de inspectie zegt dat er geen boekwerken aan administratie nodig zijn, maar dat ze daar in de praktijk (nog) niet veel van merken. ‘Ons schoolbestuur zegt: het moet van het ministerie. Onze directie zegt: het moet van het bestuur. De docenten: het moet van de directie. Deze uitzending moet een vervolg krijgen en dit moet stoppen. Het is al veel te laat.’

Een schoolleider vindt dat schoolbesturen ook een belangrijke rol spelen in het terugdringen van de administratieve last:

‘Als schoolleider vind ik dat onze beroepsgroep meer ‘intellectueel ongehoorzaam’ moet zijn en niet steeds moet aankomen met het excuus: ‘Het moet van de inspectie.’

‘Stoppen met administreren’

Op de oproep van staatssecretaris Dekker, die stelde dat je als docent kunt stoppen met het administreren van overbodige zaken, wordt veelvuldig gereageerd. Docenten vragen zich af of dat inderdaad het geval is.

Een greep uit de reacties: ‘Als ik de staatssecretaris hoor zeggen dat de administratie overboord mag als de docent met een goed verhaal komt, kan ik slechts één conclusie trekken. Hij weet niet waar hij het over heeft. Voordat ik bij de staatssecretaris mag komen heb ik al een conflict met de directie, het bestuur, en is mijn ontslag eerder geregeld dan ik zijn naam kan spellen.’

‘De uitspraak van staatssecretaris Dekker in jullie uitzending is natuurlijk een beetje makkelijk. Ik zie het nog niet gebeuren dat hij ingrijpt in een conflict tussen docent en directeur of inspecteur.’

Op Twitter en op onze Facebook-pagina werd er veel meegepraat over de uitzending. Ook daar werd door menig docent gereageerd op de oproep van Sander Dekker:

Wij zijn benieuwd: Ben je leraar op een basisschool en breng je de oproep van staatssecretaris Dekker in de praktijk door niet meer aan overbodige administratie te doen? Hoe wordt daarop gereageerd door schooldirectie en bestuur? Wij horen graag meer over jouw ervaringen op school. Mail: demonitor@kro-ncrv.nl.

Toon reacties
Reageer