Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Koophuis

Woningcorporatie wijzigt werkwijze na berichtgeving De Monitor

25 juni 2017, 9:54 - Daan Jansen
Fotocredit: ANP

Opnieuw voelt een woningcorporatie zich gedwongen aanpassingen te doen door berichtgeving van De Monitor. Na problemen in Apeldoorn waar woningen door de corporatie De Woonmensen voor in totaal 1 miljoen euro teveel werden verkocht, past ook de Eindhovense woningcorporatie Trudo de werkwijze aan bij het kopen en verkopen van huizen met korting. Dit na klachten van eigenaren over mogelijke belangenverstrengeling bij de taxaties.

In het dossier Koophuis richten we ons al maanden op speciale regelingen waarbij kopers met korting een huis kunnen aanschaffen via een woningcorporatie. Verreweg de meeste huizen werden onder de voorwaarden van het merk Koopgarant verkocht. Woningcorporatie Trudo heeft in samenwerking met vastgoedbedrijf vb&t een vergelijkbaar product in de markt gebracht met de naam Slimmer Kopen.

Lees ook: Klachten over belangenver-strengeling

Wat is nu het probleem? Om dat te begrijpen, moeten we eerst dieper ingaan op het principe van kopen met korting van een woningcorporatie. De regeling kent een paar voordelen, zoals dat je in eerste instantie minder voor een huis betaalt. Bovendien ben je ervan verzekerd dat je jouw huis weer makkelijk kwijt raakt, omdat de corporatie een terugkoopplicht heeft. Daar staat tegenover dat jij het ook aan niemand anders mág verkopen dan aan de corporatie. En daar zit de kwetsbaarheid. Omdat er dan maar één koper is en geen marktwerking, is de rol van de taxateur essentieel. Hij bepaalt met zijn taxatie welk bedrag je terugkrijgt voor jouw huis. En die taxateur wordt doorgaans door de woningcorporatie ingehuurd.

Tipgevers hadden sterk het idee dat de taxaties bij Slimmer Kopen niet onafhankelijk waren. De taxatie werd gedaan door een ERA-taxateur. ‘Nadat ERA geweest was en er tot onze verbazing geen winst op het appartement zat, zijn we beetje gaan kijken hoe het met ERA zat. Bleek dit taxatiebureau op hetzelfde adres te zitten als het Slimmer Kopen-kantoor,’ mailt Kim van Geloven.

Controle-instituut

Het blijkt dat de taxaties uitgevoerd worden door ERA vb&t Makelaars. Een bedrijfstak van het gelijknamige vastgoedbedrijf dat zakenpartner is binnen Slimmer Kopen. Hoewel belangenverstrengeling nooit is aangetoond, is de schijn wel gewekt. Dat wordt onderschreven door het NWWI, dat taxatierapporten controleert. Het controle-instituut werd in 2011 gevraagd om de Slimmer Kopen-taxatie te valideren. Het NWWI besluit om dat niet te doen. ‘Wij wilden niet valideren omdat er in onze ogen sprake is van belangenverstrengeling,’ concludeerde het NWWI. ‘Er wordt niet voldaan aan de normen voor onafhankelijke taxaties. Dat hebben we op deze vraag ook geantwoord.’

Toch taxeert ERA vb&t de Slimmer Kopen woningen totdat wij er eind vorig jaar over berichten. Na vragen aan woningcorporatie Trudo, belooft directeur Thom Aussems actie. En die komt er. Inmiddels worden de taxaties niet meer door ERA vb&t uitgevoerd ‘om alle schijn van belangenverstrengeling te voorkomen,’ aldus Aussems in het Eindhovens Dagblad.

Geen cent

Als we Aussems bellen benadrukt hij wederom dat ze geen winst hebben gemaakt op de Slimmer Kopen-woningen. ‘We hebben er geen cent op verdiend,’ aldus de directeur. Toch wil hij dat alle twijfels over de onafhankelijkheid van de Slimmer Kopen-taxaties voorkomen. ‘Een week na jullie berichtgeving heb ik gezegd dat ik er niet blij mee ben en dat het anders moest. Taxaties wordt nu alweer een tijd niet meer door vb&t uitgevoerd.’

Heb je ook ervaring met het kopen van een huis met korting van een woningcorporatie? Laat het ons weten via demonitor@kro-ncrv.nl.

Toon reacties
Reageer