Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Inspraak: burger versus overheid

Terugblik uitzending: kloof tussen burger en overheid groeit

5 oktober 2015, 15:39 - redactie

In de uitzending over inspraak in het dossier: Burger versus overheid was te zien dat de inspraak in Nederland niets meer voorstelt. Hoogleraar Herman Bröring stelde in de uitzending: ‘De boel was al in kannen en kruiken en toen zijn er nog wat voorlichtingsbijeenkomsten geweest. (…) Dit hele traject is een groot voorbeeld van onfatsoenlijk bestuur.’

De uitzending zorgde voor veel reacties bij zowel voor als tegenstanders. Waar bij hen de discussie vooral draait om wel of geen duurzame energie gingen wij in op de schijninspraak. Mensen hebben het gevoel dat ze niets meer te zeggen hebben en de kloof tussen burger en overheid groeit.

De exemplarische voorbeelden in Helhoek en Borger-Odoorn, waar burgers weinig tot niets te zeggen hebben, wekt bij mensen uit andere delen van het land vooral herkenning en verontwaardiging op.

Opschudding

De uitspraak van gedeputeerde Tjisse Stelpstra heeft tot veel opschudding geleid in de staten. Twee Statenfracties stelden schriftelijke vragen over zijn uitspraak: ‘Als er overal draagvlak voor moet zijn dan zou er weinig belasting meer betaald worden in dit land.’ Fractievoorzitter Douwe Oosterveen van Sterk Lokaal noemt dat een klap in het gezicht van alle Drenten.

In Drenthe gaat de strijd door. Gouden bergen belooft hij niet, maar hij gaat er wel voor knokken, zei hij tegen de regionale omroep. Stelpstra wil er bij minister Henk Kamp van Economische Zaken op aandringen alsnog zeggenschap te krijgen over de plaatsing van windmolens in de Veenkoloniën.

afb 1.png

Vooruitblik

Tot slot blikken we ook vooruit. Hoe gaat het nu verder met Herman en Els Verheij. Zij krijgen een snelweg langs hun huis en zeggen dat ze daar niet voor gecompenseerd worden. Wij zoeken naar verhalen over compensatie. Heeft u ook recht op compensatie door de overheid, maar krijgt u geen cent? Meld het ons via demonitor@KRO-NCRV.nl

Toon reacties
Reageer