Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Inspraak: burger versus overheid

'Inspraak Drenthe is mislukt, er is veel informatie achtergehouden'

25 september 2015, 12:07 - Bastiaan Hetebrij

We spreken voor het dossier Inspraak: burger vs overheid met hoogleraar integrale rechtsbeoefening Herman Bröring. Hij doet onderzoek naar de inspraak van burgers bij de plaatsing van windmolenparken in Drenthe.

Bröring neemt bepaald geen blad voor de mond. ‘Misschien zijn formeel wel alle procedures doorlopen, maar de inspraak stelde hier niets voor.’ En daarmee geeft hij de actiegroepen en gemeenten in de regio gelijk. Die vinden namelijk dat ze van meet af aan zijn genegeerd. Door de Rijksoverheid, die de windparken vanaf 2010 doorduwde, en door de Provincie, die de gebieden in zo een korte tijd aanwees als een gebied waar windmolens moesten komen, dat het besloten was voor de inwoners met de ogen konden knipperen.

Maakt het voor het besluit nog wat uit dat een hoogleraar zo kritisch is over de besluitvorming? Nee, niet in de zin dat het ministerie van gedachten zal veranderen. Dat schreef ons vorige week ‘dat eind 2015/begin 2016 nog inspraak mogelijk is op het ontwerpinpassingsplan van het windpark.’ Dat is zeg maar de allerlaatste definitieve versie van het plan. Want zo zien de autoriteiten dat: alle procedures verlopen prima, en die windparken moeten er voor 2020 staan.

Heb jij ervaring met inspraak bij je gemeente? Laat het ons weten. Mail naar bastiaan.hetebrij@kro-ncrv.nl of sietze.vanloosdregt@kro-ncrv.nl.

Toon reacties
Reageer