Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Huurdersproblemen

Gezocht: Huurders die onterechte bemiddelingskosten hebben betaald

13 september 2017, 17:30 - Niels van Nimwegen
Foto: Archief ANP

Wie snel een woning nodig heeft, kan bijna niet om ze heen: online verhuurmakelaars. In een paar klikken rolt het totale aanbod aan vrije sector huurwoningen over je scherm. Nadeel: de extra kosten om die huurwoning te bemachtigen. Naast de eerste maand huur en de borg, wordt vaak een extra maand aan bemiddelingskosten in rekening gebracht.

Een bedrag dat knaagt, want wat heeft de website nou eigenlijk gedaan voor dat geld? Het opleveren van de woning, het contract opstellen en het innen van huur en borg zijn immers diensten die vooral het belang van de verhuurder dienen. Knarsetandend betaal je toch, want: zie maar eens op een andere manier een woning te vinden..

Herken je dit voorbeeld? En heb je deze bemiddelingskosten betaald? Dan komt de redactie van De Monitor graag met je in contact. Het innen van bemiddelingskosten op deze manier is namelijk niet toegestaan.

Courtage

Dat was het al een tijdje, maar de Hoge Raad onderstreepte het in 2015 nog eens: 2 heren dienen mag niet. Een term die we even kort moeten uitleggen. Bemiddelingskosten vragen aan zowel de verhuurder als de huurder mag sowieso niet, maar de Hoge Raad gaat nog iets verder. Omdat een makelaar in in de eerste plaats de belangen van de verhurende partij dient, is het niet toegestaan om bemiddelingskosten - ook wel courtage genoemd - bij de huurder in rekening te brengen, ook als de verhuurder zelf niets heeft betaald. Courtage vragen mag alleen als de huurder een zoekopdracht heeft gegeven naar een woning die niet in het bestand van de makelaar staat.

Huurders kunnen onterecht betaalde bemiddelingskosten sinds de uitspraak van de Hoge Raad vrij eenvoudig terugeisen. Dat terugvorderen is een markt op zich geworden, getuige de wildgroei aan gespecialiseerde claimbureaus. Dat zegt misschien ook iets over de schaal waarmee op deze wijze geld werd verdiend, of moeten we liever zeggen: wordt. Zowel de Woonbond als huurrecht-advocaten signaleren namelijk dat dit verdienmodel nog altijd springlevend is. De markt voor vrije sector huurwoningen is krap, terwijl de groep mensen die hierin terecht komt juist groeit. Bureaus zouden erop gokken dat slechts een klein deel van de huurders de gang naar de rechter maakt.

Kat-en-muis-spel

Uit een eigen rondgang langs huurrecht-specialisten begrijpen we dat het kat-en-muis-spel over bemiddelingskosten zelfs verhardt. Zo zouden enkele bureaus regelmatig wisselen van bedrijfsnaam, om het zo moeilijker te maken via de rechter geld terug te vorderen.

Heb je hiermee te maken gehad? Of ben je werkzaam in deze sector? Laat het ons dan weten via demonitor@kro-ncrv.nl

Toon reacties
Reageer