Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Geluidsoverlast

Snelwegbrom hindert bewoners Rotterdamse wijk

8 september 2017, 17:00 - Auke Schouwstra

Uit nog ongepubliceerd onderzoek van het RIVM blijkt dat snelwegen meer bromtonen laten horen, meldden we vanmorgen. Bromtonen langs snelwegen zijn al langer een probleem, meldt een tipgever ons tijdens het onderzoek.

Deze tipgever wijst ons op een rapport dat in 2012 gemaakt is over de Rotterdamse wijk Nesselande. Dat is een wijk die tegen de rand van Capelle aan den IJssel aanligt. Daar is een nieuwbouwwijk aangelegd vlak naast de drukke snelweg A20. Kort na de oplevering van de wijk melden 70 bewoners zich met klachten over bromtonen. De Rotterdamse milieudienst DCMR staat voor een raadsel. Uit luistertests blijkt dat bewoners wel ongeveer hetzelfde geluid horen, maar waar waar dat vandaan komt, is onduidelijk.

Bron blijkt vrachtverkeer

Uiteindelijk vindt geluidsbureau Event Acoustics, dat normaal gesproken opereert in de wereld van popfestivals en daar feilloos te harde basgeluiden traceert, de bron. Maar die blijkt niet veroorzaakt door een stilstaand object, maar door het verkeer op de nabijgelegen snelweg. Het geluid van passerende voertuigen met zware motoren vermengt zich en is uiteindelijk als 1 bromtoon hoorbaar en meetbaar in de nieuwbouwwijk.

RIVM-onderzoek naar snelweggeluid

Een oplossing is er niet. Omdat zij er zelf ook niets aan kan doen, stuurt het Rotterdamse gemeentebestuur het rapport door naar het ministerie van Milieu en Infrastructuur. Het is onbekend wat er daarna mee gebeurd is. Wel heeft het ministerie in 2016 aan het RIVM gevraagd onderzoek te doen naar veranderend snelweggeluid. De uitkomst daarvan maakten wij hier bekend.

Zondag 10 september besteden we in onze uitzending om 22.35 op NPO2 aandacht aan onder andere deze zaak. Hier kun je dit gedeelte van de uitzending vast bekijken:

Woon je bij een snelweg en heb je ook last van brommend geluid? Laat het ons weten: demonitor@kro-ncrv.nl

Toon reacties
Reageer