Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Geluidsoverlast

De bromtoon van 300.000 euro

7 september 2017, 17:41 - Auke Schouwstra
Betteke Clobus heeft al twintig jaar last van bromtonen rond haar huis

In ons onderzoek naar overlast door laagfrequent geluid stuiten we al vrij snel op de beruchte Bromtoon van Groningen. Verschillende instanties hebben sinds 1996 laten onderzoeken wat de oorsprong kan zijn van de geluidsoverlast. Ze spendeerden er meer dan 300.000 euro aan. Zonder veel resultaat.

Een handvol inwoners van Zuidhorn heeft al jaren last van een bromtoon, volgens hen veroorzaakt door boringsactiviteiten in hun omgeving. De NAM, de Gasunie, het Staatstoezicht op de Mijnen, het RIVM, de provincie Groningen, de gemeente Zuidhorn: allemaal zijn ze betrokken bij onderzoeken om de oorzaak op te sporen. De gemeente nam zelfs een speciale ambtenaar aan voor het dossier ‘bromtoon’.

Geen duidelijke bron

Helaas voor de inwoners die last hebben van de bromtonen wijzen de onderzoeken meestal niet naar een duidelijke bron. En als er al een laagfrequentgeluidsbron gevonden wordt, blijkt het geluid toch weer anders dan het geluid dat zij zeggen te horen. Het laatste onderzoek werd dit voorjaar aan de gemeenteraad van Zuidhorn gepresenteerd. Die moet nog een besluit nemen over de afwikkeling.

Nieuw onderzoek

De klagers zijn inmiddels weer nieuwe technieken op het spoor, en vragen daarom opnieuw om onderzoek. Maar de bereidheid daartoe bij de bevoegde instanties is inmiddels flink afgenomen.

In onze uitzending van aanstaande zondag vertelt Betteke Clobus uit Zuidhorn haar verhaal. Hier kun je het vast bekijken:

Heb je soortgelijke ervaringen als Betteke? Mail ons: demonitor@kro-ncrv.nl

Toon reacties
Reageer