Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Geluidsoverlast

‘Bromsnor’ weet laagfrequent geluid feilloos te vinden

10 september 2017, 12:00 - Auke Schouwstra

Bij ons onderzoek naar overlast door laagfrequent geluid ontdekken we al snel dat gemeentelijke milieudiensten niet populair zijn bij de mensen die last hebben van deze bromtonen. Dat komt omdat hun meetapparatuur volgens de klagers niet geschikt is voor hun probleem.

Op onze artikelen krijgen we veel reacties. Eentje valt op, omdat hij afkomstig is van een geluidsdeskundige bij de milieudienst in Groningen. Hij heet Jan van Muijlwijk. Onder collega’s bekend als ‘Bromsnor’, vanwege zijn onbetwiste deskundigheid op het gebied van laagfrequent geluid.

Van Muijlwijk schrijft ons:

‘Ik ben sinds 2010 met dit bijzondere onderwerp in aanraking gekomen en er is toen een wereld voor me opengegaan.’

In een zeer uitgebreide mail brengt hij ons op de hoogte van alle do’s en don’ts bij het meten van laagfrequent geluid. Hij schrijft onder andere:

‘Heel belangrijk in het begin van het onderzoek is om vast te stellen wat voor geluid de gehinderde precies hoort. Ook dat is supereenvoudig te doen met geluidssoftware en koptelefoon. Ik vond het verbijsterend om te merken dat deze stap heel vaak wordt overgeslagen.’

Onze interesse is gewekt en we maken een afspraak met hem. Het resultaat is vanavond om 22.35 uur te zien op NPO2 in onze reportage. Hier vast twee video’s over de werkwijze van ‘de bromsnor’, met extra opnames die zondag niet te zien zijn:


Wat is uw ervaring met uw milieu- of omgevingsdienst bij klachten over bromtonen? Laat het ons weten: demonitor@kro-ncrv.nl

Toon reacties
Reageer