Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

We zijn ook te bereiken op onze tiplijn:

035-6719794

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Dokters in de knel

Patiëntenfederatie: niet al het geld hoeft terug naar patiënt

20 oktober 2015, 17:11 - Bastiaan Hetebrij

Krijgt de patiënt die te veel zorgkosten betaalt zijn geld nou terug of niet? In ons dossier Dokters in de knel zoeken we uit wat er gebeurt als een zorgverzekeraar foutief gedeclareerd geld terugvordert van een zorgverlener. Stel daar zit ook een eigen bijdrage in, dan is dat toch jouw geld?

Achmea wil miljoenen euro’s terugvorderen van tandartsen omdat die veel fouten met de declaraties maken. Tandartsen betwisten dit en wonnen al een rechtzaak. Er komt wel een hoger beroep. Maar de principiële vraag blijft: als die declaratie foutief is, en er zit een eigen bijdrage bij, krijgt de patiënt zijn geld terug?

Weinig geld terug

Verzekeraar Achmea laat ons weten dat het bij de tandartsen in elk geval niet rechtstreeks terugvloeit naar de patiënt. Het wordt meegenomen bij de premieberekening aan het einde van het jaar. Is dat wel terecht? We vragen het daarom de patiëntenfederatie NPCF. Zij vinden dat de patiënt dat geld terug moet krijgen. Dat mag voor hen ook door het te verrekenen in de premie die aan het einde van het jaar wordt berekend. Maar dan profiteert iedereen, misschien, een heel klein beetje, terwijl de gedupeerde relatief weinig van het geld terug ziet.

We onderzoeken nu verder hoe ingewikkeld het is dit soort foutieve declaraties te innen. Heeft u tips mail ons!

Toon reacties
Reageer