Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Debat: Wij/zij

Oproep: moet school het integratieprobleem oplossen?

14 februari 2017, 19:33 - Sietze van Loosdregt
Kantine op een ROC in Leiden - foto: ANP

Er wordt onvoldoende aandacht besteed aan de Nederlandse kernwaarden in het onderwijs. Dat bleek onlangs uit een onderzoek van de Onderwijsinspectie. Staatssecretaris Dekker (Onderwijs, VVD) wil daarom de wet aanscherpen waarin dit zogenoemde burgerschapsonderwijs wordt geregeld. Dichten we daarmee de groeiende kloof tussen wit en gekleurd Nederland?

Sinds 2006 is het zogenoemde burgerschapsonderwijs verplicht op middelbare scholen. Maar volgens de Inspectie komen onderwerpen als democratie, homoseksualiteit, vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van geloof onvoldoende aan de orde in de les. Tegen de Telegraaf zei staatssecretaris Dekker: ‘Als leerlingen dat niet meekrijgen, moeten we niet gek staan te kijken dat extreme ideeën zich nestelen.’

Eerder bleek al uit onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek dat 1 op de 9 docenten gevoelige onderwerpen vermijden in de klas als gevolg van de botsende culturen op de school.

Volgens de staatssecretaris krijgen sommige leerlingen de Nederlandse kernwaarden thuis dus onvoldoende bijgebracht, en daarom is school de aangewezen plek. Zal dat witte en gekleurde Nederlanders nader tot elkaar brengen? Zal dat bijvoorbeeld de acceptatie van homoseksualiteit onder Nederlanders met een migratieachtergrond vergroten?

En moet het in deze lessen alleen gaan over de Nederlandse kernwaarden of moet het ook gaan over de problemen waar gekleurde Nederlanders mee kampen, zoals discriminatie op de arbeidsmarkt en etnisch profileren door de politie?

Oproep

Wat vinden jongeren zelf van dit burgerschapsonderwijs? Zit jij op een gemengde school en wordt er veel gesproken over thema’s als integratie, homoseksualiteit en vrijheid van meningsuiting? Of komen die onderwerpen juist amper aan bod? Laat het ons weten!

Wij zijn ook op zoek naar docenten die ervaring hebben met dit burgerschapsonderswijs. Vermijd jij gevoelige onderwerpen om heftige discussies te voorkomen? Reageer! Stuur een mail naar demonitor@kro-ncrv.nl

Toon reacties
Reageer