Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Debat: Wij/zij

Het Monitor Debat: Wij/zij

9 februari 2017, 20:20 - Sietze van Loosdregt
Foto: ANP

We vroegen jullie de afgelopen dagen waarover ons vierde Monitor Debat moet gaan. Wat vinden jullie het belangrijkste onderwerp rond de verkiezingen? Klimaatverandering, Europa of integratie. Het is integratie geworden; het wij-zij-gevoel in de samenleving, of eerder het gebrek daaraan. Zo schrijft Michael van Roy op Facebook: ‘Ik heb het prima naar mijn zin met mijn eigen subgroep zonder anderen. Juist bij dat (verplicht) samen mengen gaat het fout aangezien we elkaars visie toch niet kunnen respecteren.’

In onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau wijzen Nederlanders ‘integratie en immigratie’ en ‘samenleven’ aan als belangrijkste problemen waar ons land op dit moment mee kampt. In het SCP-onderzoek ‘De sociale staat van Nederland 2015’ zegt 40 procent dat Nederland een prettiger land zou zijn als er minder immigranten zouden wonen. En 44 procent vindt de leefwijze van West-Europeanen en moslims onverenigbaar.

Grofweg is het integratiedebat te vatten onder 1 vraag: Moeten ‘zij’ zich aanpassen aan ‘ons’, of moeten we allemaal accepteren dat er nu eenmaal verschillen zijn? Dat laatste is het belangrijkste partijpunt van de nieuwe partij DENK. Zij pleit voor het afschaffen van de term integratie en voortaan te spreken over wederzijdse acceptatie.

Tot welke problemen leidt dit wij-zij-denken in de praktijk? Beide groepen ondervinden de gevolgen van deze botsende culturen. Zo voelen Nederlanders met een niet-Westerse achtergrond zich soms gediscrimineerd, bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt, of wanneer ze staande worden gehouden door de politie. Omgekeerd hebben veel witte Nederlanders het gevoel niet meer thuis te zijn in hun eigen land en durven homo’s op sommige plaatsen niet meer hand in hand over straat.

Burgerschapsonderwijs

Hoe brengen we deze groepen nader tot elkaar? Één van de oplossingen ligt volgens staatssecretaris Dekker (Onderwijs, VVD) op school. De Onderwijsinspectie kwam vorige week naar buiten met een onderzoek waaruit blijkt dat er onvoldoende aandacht wordt besteed aan de Nederlandse kernwaarden in het onderwijs. Sinds 2006 is het zogenoemde Burgerschapsonderwijs verplicht op middelbare scholen. Maar volgens de inspectie komen onderwerpen als democratie, homoseksualiteit, vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van geloof onvoldoende aan de orde in de les. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs wil de wet daarom aanscherpen. Tegen de Telegraaf zei hij: ‘Als leerlingen dat niet meekrijgen, moeten we niet gek staan te kijken dat extreme ideeën zich nestelen.’

Oproep

Wij zijn op zoek naar mensen die ervaring hebben met de gevolgen van dit ‘wij-zij-denken’. Word jij gediscrimineerd vanwege je afkomst? Voel je je niet meer thuis in je eigen wijk? Of ondervind jij de gevolgen op een andere manier? Laat het ons weten!

Toon reacties
Reageer