Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

We zijn ook te bereiken op onze tiplijn:

035-6719794

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Debat: Oud in eigen huis

Moeten we het bejaardenhuis nieuw leven in blazen?

26 januari 2017, 15:30 - Sietze van Loosdregt
Steeds meer thuiswonende ouderen belanden op de spoedeisende hulp

Steeds vaker belanden thuiswonende ouderen op de eerste hulp. Ze zijn verward, onwel geworden of gestruikeld over een drempel. Voor het verpleeghuis komen zij vaak nog niet in aanmerking, maar thuis gaat het ook niet meer. Volgens Spoedeisende Hulp-verpleegkundige Silvia Scholten moet er betere zorg komen voor deze ouderen, tussen thuis en het verpleeghuis in. Moeten we het aloude bejaardenhuis nieuw leven in blazen?

Silvia vraagt zich af: ‘Moeten (deze ouderen, red.) wel op een spoedeisende hulp komen of is er een betere plek voor ze?’ Dat zei zij in De Monitor, in onze uitzending over de toenemende druk op de Spoedeisende Hulp. We spreken Silvia opnieuw voor ons Monitor Debat Oud in eigen huis.

Silvia Scholten werkt in het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn. Ze heeft met haar collega’s zelfs een term bedacht voor deze ouderen die tussen wal en schip vallen: GNMT, Gaat Niet Meer Thuis. ‘Het wordt tegenwoordig toch wel verwacht dat mensen lang thuis blijven, waardoor mensen soms laat zorg krijgen, erg ziek zijn als ze hier al komen, en het dus niet meer gaat thuis.’

Bekijk hier de hele uitzending over de toenemende druk op de Spoedeisende Hulp

Hoe voorkomen we dat steeds meer kwetsbare thuiswonende ouderen op de eerste hulp belanden? Moeten we het bejaardenhuis nieuw leven in blazen? Zijn er andere woonvormen denkbaar? Of moet de zorg thuis gewoon beter geregeld worden?

Oproep

Tegen welke drempels lopen ouderen aan die afhankelijk zijn van mantelzorg en thuiszorg? En hoe voorkomen we dat het thuis mis gaat? Heb jij ervaring hiermee? Als oudere, familielid, of zorgverlener? Laat het ons weten. Want je weet: ons onderzoek begint bij jou!

Heb je tips over dit onderwerp of wil je meediscussiëren, mail je verhaal naar demonitor@kro-ncrv.nl. Uitzending 6 februari, 21:00 uur, NPO2.

Toon reacties
Reageer