Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Cameratoezicht

Zo kunnen wij verdachten en slachtoffers vinden dankzij politievlogs

6 september 2017, 12:50 - Jerry Vermanen

De afgelopen weken hebben wij voor ons dossier Cameratoezicht alle 149 video’s van politievloggers Jan-Willem en Tess bekeken. En ons vermoeden uit de voorgaande update wordt snel bevestigd: veel video’s zijn tot een adres herleidbaar. Daardoor zijn verdachten, slachtoffers en omwonenden niet meer anoniem.

Jan-Willem en Tess maken wekelijks vlogs waarin zij hun politiewerk aan het grote publiek tonen. Of zoals Jan-Willem tijdens deze Q&A uitlegt: hij wil een tegenwicht zijn voor de video’s die anderen over de politie plaatsen. Volgens hem geven die video’s vaak niet de volledige context weer waarin agenten keuzes maken.

Er zit echter een groot nadeel aan deze video’s. Door fragmenten uit het dagelijkse werk van een agent te publiceren, zijn voorvallen ook vaak herleidbaar tot een persoon. De gezichten van verdachten, slachtoffers of omwonenden zijn wel onherkenbaar gemaakt, maar de omgeving geeft te veel aanwijzingen voor waar iemand woont.

In deze video leggen wij uit hoe je met die aanwijzingen tot een exact adres kunt komen. Zelfs als je niet in Almere woont en de buurt niet kent.

Wij hebben momenteel vragen hierover uitstaan bij de politie en Autoriteit Persoonsgegevens. Schieten de richtlijnen rondom het publiceren van deze video’s tekort? Of worden ze niet goed nageleefd? Op vrijdag 15 september publiceren wij een uitgebreid verhaal over de personen die herleidbaar in deze politievlogs voorkomen.

Ben jij of is jouw adres ook te zien in een politievlog? Meld je via demonitor@kro-ncrv.nl

Toon reacties
Reageer