Tip de redactie

Wat zijn je gegevens?
Over welk onderzoek gaat het?
Wat is je tip?
Voeg een document toe (optioneel)

Via bovenstaand formulier mail je jouw tip direct naar de redactie.

Stuur je liever een mail, dan kan dat op:

demonitor@kro-ncrv.nl

Een tip per post kan naar:

KRO-NCRV
t.a.v. De Monitor,
Postbus 25000
1202 HB Hilversum

Zorgvuldig en anoniem

We lezen alle tips zorgvuldig en zullen indien nodig contact met je opnemen als wij meer informatie kunnen gebruiken. Wij zullen onze bronnen altijd beschermen. Indien gewenst dragen wij zorg voor jouw anonimiteit.

Cameratoezicht

Het onderzoek in twee minuten

Op bijna elke straathoek, bedrijventerrein, openbaar gebouw, en soms zelfs op je werk word je in de gaten gehouden door camera’s. We nemen het voor lief, maar zijn misschien nog niet echt bewust van de gevolgen van cameratoezicht. Worden de beelden netjes gebruikt, of komen onschuldige mensen in de problemen door onzorgvuldigheid?

Er kan namelijk veel mis gaan met cameratoezicht. In één van onze updates hebben wij 4 manieren op een rijtje gezet hoe je in de problemen kunt raken. Dat bleek geen uitputtende opsomming, merkten wij toen de tips binnenkwamen. Slecht beveiligde beelden, extreem lange bewaartermijnen, verschillende verklaringen op basis van onduidelijke beelden. Er kan veel misgaan met cameratoezicht.

Wat kan er dan misgaan?

Eén van de tipgevers is de moeder van een Harderwijkse jongen die bijna voor poging tot doodslag is veroordeeld. Na een avond stappen werd hij door de politie vastgezet omdat hij iemand zou hebben neergestoken op de boulevard van Harderwijk. Het enige bewijs: een verloren telefoon en camerabeelden waar de echte dader op stond.

Tijdens het onderzoek beweren agenten dat er 98 procent gelijkenis is met de beelden en het uiterlijk van de jongen. Achteraf blijkt dat absoluut niet het geval. Nadat de politie geen aanvullend bewijs vindt, wordt de jongen na bijna 24 uur losgelaten. Later die week wordt de echte dader opgepakt. De ervaring laat diepe sporen na bij de tipgevers.

Je kunt dus voor serieuze misdrijven worden verdacht als er een camera hangt en een verkeerde inschatting wordt gemaakt. De Monitor onderzoekt hoe goed cameratoezicht in Nederland is geregeld.

Ben jij wel eens onterecht in de problemen geraakt op basis van camerabeelden? Ken jij camera’s die op vreemde locaties hangen en waar je je van afvraagt waarom ze er hangen? Weet jij meer over de slechte beveiliging van beelden? Mail dan met jouw tip naar jerry.vermanen@kro-ncrv.nl.